Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У Кривому Розі плодоносить рослина, квіти якої запилюються мухами

У Кривому Розі влітку цвів, а тепер плодоносить мексиканський банан. Під час цвітіння вони виділяють неприємний аромат, схожий на запах гнилого м’яса, щоб привернути до себе запилювачів – мух. А після запилення формуються великі плоди. Останні роки ця рослина, з офіційною назвою азиміна трилопатева, вирощувалася у дослідному господарстві в Новій Каховці. У нашому місті її можна знайти у Центрально-Міському районі.

Як повідомляє Інформатор, достиглі плоди азиміни трилопатевої показала місцевий ботанік Вікторія Тротнер.

Батьківщиною азиміни є Північна Америка. Зовні дерево нагадує черешню, тільки листя набагато більші: довжиною близько 30 см. Квіти дзвоникові, коричневі. Після запилення формуються великі (вагою до 500 г) довгасті плоди, з тонкою шкіркою, білою або жовтуватою м’якоттю і великим насінням. На смак, плоди азиміни нагадують банан і манго. Вирощується в Іспанії, Франції, Італії та Португалії.

В Україні в останні десятиліття вона вирощувалася у дослідному господарстві в Новій Каховці, де були виведені українські сорти азиміни. Звідти азиміна поширилася по дачних ділянках Херсона та Миколаєва. В невеликій кількості вирощується в Ботанічному саду імені Гришка у Києві. Центром її комерційного вирощування є південний схід штату Огайо (США), де щорічно проводиться так званий “Папая фестиваль”.

“Наша азиміна росте в Центрально-Міському районі Кривого Рогу”, – пише Вікторія.

Плоди мексиканського банану у Кривому Розі

Травень 2022 року. Квіти мексиканського банану мають дуже неприємний запах

Травень 2022 року. Квіти азиміни трилопатевої

Раніше ми повідомляли, що восени у Кривому Розі зацвів бузок.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору