Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Скільки коштує “автономне освітлення” у Кривому Розі

Обстріли енергетичної інфраструктури та попередження про можливі відключення світла примусили багатьох українців у тому чилі й криворіжців замислитися про придбання “альтернативних джерел освітлення”. Багато людей згадали про прабабусині керосинові лампи, які вірою та правдою несли світло у хати селян ще у середні минулого століття.

Скільки коштує “автономне освітлення” у наші часи, спробував довідатися Інформатор, звернувшись до відомих торгівельних інтернет-сайтів.

Найпростіший варіант звичайні господарські свічки. Стандартну свічку діаметром 1 см та довжиною близько 20 см продають від 16 до 20 гривень за штуку. Світло вона дає небагато, але коли поставити її біля дзеркала, читати можна. Правда і горить свічка лише пару годин. Існують “народні лайфхаки”, які, кажуть дозволять продовжити горіння. Але наскільки?

Варіанти з генераторами по кишені далеко не всім. Їх ціни сягають від 10-12 тисяч за найпростіший бензиновий та 50 тисяч за дизельний до 150 – 180 тисяч за потужні сучасні моделі.

Тепер про “подругу днів моїх сурових” керосинову лампу. З такою вчила шкільні уроки ще моя бабуся. Вона виручала і тоді, коли чомусь на деякий час пропадала електрика.

На площадці продажу PROM популярна модель “Летюча миша”  коштує від 600 й до 4300 гривень. Гніт до неї – 30 грн/метр. Керосин – каністра 5 літрів обійдеться у 480 гривень. Скло до лампи (б’ється воно досить часто) – близько 130-150 гривень. Це все нове.

Лампи "Летюча миша"

Лампи “Летюча миша”

Вживану керосинову лампу на ОЛХ продають від 300 гривень. Це ще радянського виробництва, але пишуть, що в упаковці.

Нові, українського виробництва – 550 гривень. Можна придбати шахтарську керосинову лампу за 1200 гривень.

Керосинова лампа українського виробництва

Керосинова лампа українського виробництва

Французська вінтажна, гасова лампа з цікавим декором, яка буде чудовим доповненням інтер’єру у стилі “ретро” коштує 900 гривень.

Гасова лампа "ретро"

Гасова лампа “ретро”.

У тому ж силі зроблена керосинова лампа “Парижанка” за 1900 гривень

Лампа "Парижанка"

Лампа “Парижанка”

Цікавий варіант електрокеросинової лампи, яка згодиться й для декору, і на “темні часи” за 2700 гривень.

Лампа керосиновоелектрична

Лампа керосиновоелектрична

Але вражає справжнє диво мистецтва керосинова лампа у стилі ретро за 30 тисяч гривень. Така стане справжньою окрасою вітальні навіть не у воєнні часи.

Лампа -окраса

Лампа -окраса

Тобто вибір є на будь-який смак та карман.

До речі, якщо ви не у захваті від запаху керосину, його можна замінити лампадним маслом. Буде горіти не так яскраво, але ж буде. До того ж керосинові лампи зігрівають повітря, що взимку теж важливо. Та й горять вони набагато довше свічок, а це вже економія для сімейного бюджету.

Деякі домашні майстри вже готовлять на випадок “віяльних відключень” так звані “окопні свічки” на яких ще й їжу розігріти можна.

Непоганим варіантом освітлення без електропостачання стануть також ліхтарики на сонячних батареях. Хоча сонця взимку не так багато, але на крайній випадок можна скористуватися і такими. Коштують вони від 500 гривень.

Головне завчасно підготуватися на випадок відсутності світла. І якщо над головою не літають усілякі небезпечні “російські пташки” такий тихий вечір можна провести за столом з усією родиною (коли ви так разом збиралися пам’ятаєте) чи почитати цікаву книжку замість того, щоб сидіти в інтернеті.

Головне пам’ятати, що відсутність електрики на деякий час – це не найстрашніше, що може статися у житті, а погані часи теж закінчуються.

Раніше Інформатор писав про те, як зберігти зарядку смартфона на довший час.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

 

 

Нагору