12 жовтня, у Кривому Розі з професійним святом поздоровили працівників харчової промисловості і нагородили почесними грамотами. Однією з нагороджених криворіжанок була й Тетяна Шевченко, яка 30 років пече хліб для мешканців міста й області.
Інформатор поспілкувався з Тетяною і дізнався як спекти смачний хліб.
Тетяна Гаврилівна закінчила Криворізький технікум харчової промисловості і отримала професія техніка-технолога.
Ще на початку 90-х років почала працювати на Хлібокомбінаті №1 на Червоній, який кормив криворіжців улюбленим “Старокиївським”, “Бородинським” “Пікантним” хлібами, булочками і звісно ж відомим Криворізьким тортом.
Як згадує Тетяна, спочатку пекли житньо-пшеничний і пшеничний хліб, але згодом на комбінаті поставили подову піч і в асортименті вперше з’явився батон і подовий хліб.
“На підприємстві був великий автопарк. Хліб возили не лише по Кривому Рогу, а й навколишні міста області”, – згадує Тетяна.
“Дуже багато мороки було зі “Стахановським хлібом”, який робили навіть не у чотири руки. Одні підкатували, другі формували, треті посипали. Так було аж поки місцеві слюсарі не змайстрували посипкову машину. От тоді вже діло пішло набагато швидше”, – розказує Тетяна Гаврилівна.
Головне, що запам’ятала Тетяна з тих часів, що на Хлібзаводі на Червоній весь хліб був без домішок, за що його любили всі мешканці. Хліб був на заквасках, які виготовляли у лабораторії прямо на комбінаті, там же й варили дріжджі. Хліб “кірпічік”, як його називали раніше, був дуже популярний, адже крім відмінних смакових якостей, він довго зберігав свіжість.
На жаль у 2011 році Хлібзавод на Червоній закрили.
Наразі Тетяна Гаврилівна працює на приватній пекарні, і вже там впроваджує нові сорти хліба й булочок, якими смакують криворіжці і навколишні селища.
На початку повномасштабного вторгнення росіі, Тетяна не покинула підприємство і разом із співробітниками продовжувала пекти хліб, велику частину якого передавали бійцям ЗСУ.
Вже не перший рік Шевченко Тетяну відзначають у День харчової промисловості. 2022 рік теж не став виключенням.
Раніше ми розповідали, як спекти українську Паляницю.
Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.
Олена Шевченко