Кривий Ріг До сайту

В Україні з 1 жовтня зростуть пенсії по інвалідності: кого це стосується

В Україні зростуть пенсії для військовослужбовців які отримали інвалідність у наслідок війни. Розмір пенсії залежить від групи інвалідності та звання

Реклама

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор України та Пенсійний фонд України.

Мінімальні пенсії для людей з інвалідністю внаслідок війни залежно від групи інвалідності та військового звання становитимуть від 4396 грн до 6532,50 грн. Для інших – в залежності від групи інвалідності та звання – від 4186 грн до 5986,50 грн. До мінімального розміру пенсії по інвалідності встановлюються також передбачені законодавством надбавки, доплати і підвищення.

Реклама

На кого розповсюджується дія цього нововведення

Ці норми розповсюджуються на кадрових військовослужбовців діючої армії та флоту, службовців у складі Міністерства внутрішніх справ (у т.ч. Національної гвардії України), Служби безпеки України, територіальної оборони тощо. Ці громадяни стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби чи пов’язаних з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з’єднаннях, підпільних організаціях і групах та інших формуваннях, в районі воєнних дій, на прифронтових дільницях залізниць, на спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз та аеродромів.

Причому це стосується не лише учасників і учасниць російсько-української війни 2022 року та АТО/ООС, а також ветеранів Другої світової війни. Також це стосується, на думку органів соцзахисту, і учасників бойових дій за кордоном України і ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. Таким категоріям громадян органами соцзахисту видається посвідчення. Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни можна отримати за місцем реєстрації у вашому районному управлінні праці та соціального захисту.

Реклама

Скільки становитиме мінімальна пенсія захисника України з інвалідністю

Для осіб з інвалідністю внаслідок війни (з урахуванням всіх доплат і надбавок) розмір мінімальної пенсійної виплати не може бути нижче:

З 2023 року пенсії людям, які набули інвалідність внаслідок війни, будуть щорічно індексуватися 1 березня у бік збільшення.

Реклама

Групу, причину інвалідності, а також годину її настання встановлюється медико-соціальною експертною комісією (МСЕК).

Розмір пенсії з інвалідності визначається у відсотках від суми грошового забезпечення (заробітку) військовослужбовця. Така сама схема розповсюджується і на тероборонівців, які згідно з контрактом отримують грошове забезпечення. Пенсія надається особам з інвалідністю внаслідок війни у відсотках від грошового забезпечення:

Як оформити пенсію з інвалідності

Реклама

Для загального оформлення пенсії з інвалідності подаються такі документи:

Якщо мова йде про військовослужбовців строкової служби, до заяви для оформлення пенсії по інвалідності потрібно додати ще свідоцтво про хворобу, видане та завірене військовим комісаріатом за місцем зняття військовослужбовця з військового обліку або довідка військово-лікарської комісії (копія).

Якщо розмір пенсії учасників бойових дій згідно із законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” залежить від тривалості набутого страхового стажу та отримуваного заробітку, з якого сплачувалися страхові внески, то при призначенні пенсії з інвалідності військовослужбовцю наявність страхового стажу значення не має.

Умовою призначення пенсії за інвалідністю є настання інвалідності у період проходження служби або не пізніше трьох місяців після звільнення з неї. Якщо інвалідність настала внаслідок захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва тощо), що сталося у період проходження служби або під час перебування в полоні (якщо полонення не було добровільним) цей термін може бути продовжений.

Як оформити пенсію звільненим з військової служби

Якщо інвалідність настала після звільнення з військової служби, то до заяви про призначення пенсії потрібно додати:

Раніше Інформатор писав про те, що українські пенсіонери мають право на надбавку до пенсії при переїзді до гірського села.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.