Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні пенсіонери-переселенці можуть отримати надбавку до пенсії у 20%

Українські пенсіонери мають право на надбавку до пенсії при переїзді до гірського села. Згідно із законодавством, можливість її отримання не “прив’язана” до факту народження саме у такому населеному пункті.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та VisitUkraine.today.

Критерії отримання надбавки та гарантії соціального захисту громадян врегульовує закон “Про статус гірських населених пунктів в Україні”. Відповідно до нього, розмір державних пенсій, стипендій і всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, збільшується на 20%.

Таким чином, отримати надбавку до пенсії можуть усі зареєстровані в гірських регіонах українці, у тому числі – переселенці. Щоб отримувати надбавку, пенсіонери мають отримати статус громадянина, який проживає на території гірського населеного пункту і отримати відповідне посвідчення. Для цього необхідно звернутись до:

  • виконавчих органів сільських, селищних, міських рад;
  • районних державних адміністрацій;
  • центрів надання адміністративних послуг.

Посвідчення видається безкоштовно впродовж 30 календарних днів. При цьому необхідно мати статус переселенця із зазначенням нового місця проживання. Його можна отримати у перелічених вище місцях або за допомогою мобільного застосунку “Дія”. Підстав для відмови у видачі “гірського” посвідчення законодавством не передбачено. Однак, якщо вам все-таки відмовляють, то це рішення можна оскаржити лише в судовому порядку.

Після отримання посвідчення, його необхідно пред’явити в органи Пенсійного фонду. Заяву на перерахунок пенсії можна подати в будь-яке управління Пенсійного фонду, незалежно від місця проживання або реєстрації. Можна це зробити і дистанційно через веб-портал електронних послуг ПФУ.

Зазначимо, до гірських населених пунктів належать такі, що розташовані у гірській місцевості, мають недостатньо розвинуті сферу застосування праці та систему соціально-побутового обслуговування, обмежену транспортну доступність. Має збігтися одразу кілька критеріїв, щоб населений пункт віднесли до категорії гірських. Один з головних – це знаходження його на висоті 400 метрів і вище над рівнем моря на території, рельєф якої дуже розчленований байраками, водотоками. Це місце, де земельні ділянки знаходяться на крутих схилах і де люди фізично не можуть отримати достатню кількість сільськогосподарських угідь.

Про те, що в Україні до кінця року тричі перерахують пенсії, Інформатор писав раніше.

Нагору