Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

30 вересня: що відмічають, прикмети, День янгола

30 вересня відзначають свята: День грязелікування, День усиновлення, Міжнародний день перекладача, Всеукраїнський день бібліотек. Також в церковному календарі відзначають вшанування пам’яті мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. 

Інформатор розповість про прикмети та які свята відмічають 30 вересня.

День грязелікування

Грязь почали застосовувати в косметичних і лікувальних цілях ще в XVI столітті, в епоху Відродження. Тоді лікарі часто обмащували пацієнтів лікувальною гряззю, а потім відправляли в ванну, де змивали її. Зараз грязі застосовують на лікувальних курортах та в спа-салонах.

День усиновлення

Свято було створено в листопаді 2008 року з метою акцентувати увагу населення України на важливості виховання дітей в сім’ї та розвитку усиновлення.

Міжнародний день перекладача

Дата була обрана не випадково – саме цього дня вшановується святий Єронім, який вважається покровителем перекладу. Саме він здійснив переклад Біблії з івриту на латинь.

Всеукраїнський день бібліотек

На території сучасної України бібліотеки почали створюватися ще в IX-XI століттях за часів Русі. Тоді книги збиралися, зазвичай, в церквах, монастирях і школах. А наповненням займалися священники та князі. 1037 року князь Ярослав Мудрий відкрив першу державну бібліотеку при соборі Святої Софії. Більшість книг були релігійного змісту, але траплялися також філософські, природничі тощо. Всеукраїнський день бібліотек був створений 1998 року за часів незалежної України.

Вшанування пам’яті мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії

Перші згадки про них датуються ще II століттям. Вдова Софія переїхала до Риму, жінка сповідувала християнство та виховувала в цьому віросповіданні дітей. Однак більша частина римлян в той час сповідувала язичництво. 137 року почалися репресії християн. Софію і її доньок затримали та відправили до суду. Сім’я не захотіла зректися віри, за що жінок піддали тортурам, а потім вбили.

Що не можна робити 30 вересня

  • Заборонено лихословити, лаятися, обговорювати інших людей за їхньою спиною.
  • Цього дня закоханим краще не вінчатися.
  • Жінки сьогодні не працюють по дому – це великий гріх.

Народні прикмети і традиції на 30 вересня

  • дивилися, який сьогодні день: якщо ясно і тепло, значить в річках багато риби;
  • журавлі вже полетіли у вирій – 19 жовтня (на Покров) чекайте на заморозки;
  • похмура погода вказує на теплі дні найближчим часом;
  • береза жовта – зима прийде рано.

Іменини: Віра, Надія, Любов, Софія.

Раніше ми розповідали, про те, що росія вбила і поранила мирних мешканців.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

Нагору