Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як розпізнати дрон камикадзе, що підлітає

В останні часи війська рф у своїх повітряних атаках на українські міста стала активно використовувати так звані дрони камікадзе іранського виробництва Shahed-136. Зброя ця пересічним українцям мало відома. І хоча наше ППО вже досить успішно їх “приземлює”, ризик того, що такий “повітряний хижак” може з’явитися у небі хіба що не над головою, все ж залишається. 

Інформатор з посиланням на речницю оперативного командування  групи “Південь” Наталію Гуменюк вирішив розказати, що являє собою Shahed-136 та як їх розпізнати в умовах звичайної міської вулиці.

Річ у тому, що Shahed-136 не є високотехнологічною зброєю, але завдавати серйозних руйнувань може.

Shahed-136 призначений для ураження цілей на дальній відстані. Наводиться дрон на стаціонарну ціль за супутниковими координатами. Зазвичай установка для запуску маскується під контейнер, вантажівку, вагони поїздів. Одночасно в ній може бути п’ять безпілотників. Боєголовка розташована в носовій частині дрона, а двигун схожий на ті, які встановлювалися на старі мотоцикли “Ява”.

Невеликі за розміром безпілотники літають низько, тому українським системам ППО інколи буває важко їх відстежити. Але, як і у всієї техніки, у дронів камікадзе існують свої слабкі місця. Українські військові спеціалісти вже знайшли їх, тому успішно борються.  Як розповіла Наталія Гуменюк: “З 10 вересня на півдні виявили понад 30 цих апаратів, 22 з них — збили  і не всі атаки були результативними”.

За якими ж ознаками у звичайних умовах можна запідозрити, що дрон убивця знаходиться десь поруч та треба терміново ховатися в укриття?

За словами Гуменюк для Shahed-136 характерні

  • звук — нагадує мотор мопеда чи бензопилу;
  • літає на малій висоті, тому його складно виявити силами ППО;
  • Shahed-136 досить гучний, його можна почути навіть вночі;
  •  здебільшого окупанти атакують цими дронами об’єкти інфраструктури.

Тому, коли десь поблизу вдруг чутно “торохтіння” мопеду, а його самого не видно, мерщій в укриття. Тільки так можна врятувати своє життя.

Що відрізняє дрона камікадзе Shahed-136

Що відрізняє дрона камікадзе Shahed-136

Раніше Інформатор писав про те, що армія рф атакувала Кривий Ріг дронами камікадзе.

Малюнок: SPRAVDI

Альона Свірідова

Нагору