Кривий Ріг До сайту

Бабак-віщун Тимко з Харківської області пережив російську окупацію

Харківський бабак Тимко, який кожного року віщує українцям про прихід весни, пробув в окупації шість місяців. Разом з іншими тваринами він знаходився у Нестерівці. Село Збройним силам України вдалося звільнити від російських загарбників під час контрнаступу у вересні.

Реклама

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна.

Весь цей час у Нестерівці жили близько 30 бабаків, всі вони почуваються добре.

Реклама

Як розповів завідувач лабораторії “Східні степи” біологічного факультету Каразінського Володимир Грубник, в окупації з бабаками були двоє наглядачів, працівники лабораторії Володимир та Галина. Грубник відвідав бабаків та привіз з собою гуманітарну допомогу від Червоного Хреста.

“І бабакам все, що їм потрібно. Доглядали за тваринами Володимир та Галина, це співробітники нашої лабораторії. Завдяки тому, що вони залишились, всі бабаки живі і здорові. Все гаразд. Доглядали пильно. Вони отримували все необхідне”, — говорить Грубник.

Тимко пережив окупацію

За тваринами доглядали двоє працівників біостанції Харківського університету імені Каразіна

Під час окупації бабаки жили в клітках і не голодували, торік восени їм закупили близько тонни корму. У Тимка все гаразд, він вже готується відпочивати. Жодних передбачень він ще не робив, але Володимир сподівається, що у лютому бабак зробить їх на біостанції, де й кожну зиму до повномасштабного російського вторгнення.

Реклама

Що відомо про бабака з Харківщини

Бабак Тимко ІІІ є народним віщуном, який передбачає якою буде весна. Він робить прогнози останні п’ять років. Його попередник – Тимко ІІ – працював сім років, після чого пішов на пенсію. У лютому 2004 року на біостанції Харківського національного університету імені Каразіна вперше відсвяткували День бабака за прикладом Дня бабака у штаті Пенсільванія (США), де бабак Філ також передбачує початок весни. Відомо, що у 2022 році бабак-віщун Тимко пережив втрату партнерки. Про те, що він знаходиться в окупації стало відомо на початку травня. Випустити Тимка та інших тварин було неможливо, оскільки вони не змогли б вижити. Зараз з ним все добре, він готується до зимового відпочинку.

Реклама

Раніше Інформатор писав про те, що у Дніпро везуть тварин із «Фельдмана Екопарку», який зруйнували окупанти.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг

 

Реклама