Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Бабак-віщун Тимко з Харківської області пережив російську окупацію

Харківський бабак Тимко, який кожного року віщує українцям про прихід весни, пробув в окупації шість місяців. Разом з іншими тваринами він знаходився у Нестерівці. Село Збройним силам України вдалося звільнити від російських загарбників під час контрнаступу у вересні.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна.

Весь цей час у Нестерівці жили близько 30 бабаків, всі вони почуваються добре.

Як розповів завідувач лабораторії “Східні степи” біологічного факультету Каразінського Володимир Грубник, в окупації з бабаками були двоє наглядачів, працівники лабораторії Володимир та Галина. Грубник відвідав бабаків та привіз з собою гуманітарну допомогу від Червоного Хреста.

“І бабакам все, що їм потрібно. Доглядали за тваринами Володимир та Галина, це співробітники нашої лабораторії. Завдяки тому, що вони залишились, всі бабаки живі і здорові. Все гаразд. Доглядали пильно. Вони отримували все необхідне”, — говорить Грубник.

Тимко пережив окупацію

Тимко пережив окупацію

За тваринами доглядали двоє працівників біостанції Харківського університету імені Каразіна

За тваринами доглядали двоє працівників біостанції Харківського університету імені Каразіна

Під час окупації бабаки жили в клітках і не голодували, торік восени їм закупили близько тонни корму. У Тимка все гаразд, він вже готується відпочивати. Жодних передбачень він ще не робив, але Володимир сподівається, що у лютому бабак зробить їх на біостанції, де й кожну зиму до повномасштабного російського вторгнення.

Що відомо про бабака з Харківщини

Бабак Тимко ІІІ є народним віщуном, який передбачає якою буде весна. Він робить прогнози останні п’ять років. Його попередник – Тимко ІІ – працював сім років, після чого пішов на пенсію. У лютому 2004 року на біостанції Харківського національного університету імені Каразіна вперше відсвяткували День бабака за прикладом Дня бабака у штаті Пенсільванія (США), де бабак Філ також передбачує початок весни. Відомо, що у 2022 році бабак-віщун Тимко пережив втрату партнерки. Про те, що він знаходиться в окупації стало відомо на початку травня. Випустити Тимка та інших тварин було неможливо, оскільки вони не змогли б вижити. Зараз з ним все добре, він готується до зимового відпочинку.

Раніше Інформатор писав про те, що у Дніпро везуть тварин із «Фельдмана Екопарку», який зруйнували окупанти.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг

 

 

Нагору