Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Залужний на обкладинці TIME: в американському журналі вийшов матеріал про головнокомандуючого ЗСУ

У всесвітньо відомому журналі Time вийшов великий матеріал про український спротив. На обкладинці до теми зобразили головнокомандуючого Збройних Сил України Валерія Залужного

Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна публікує скорочену адаптацію репортажу американських журналістів.

Коли буде писатися історія війни в Україні, Залужний, ймовірно, посідатиме провідну роль. Він витратив роки на перетворення армії України на сучасну бойову силу. Загартований роками боротьби з росією на східному фронті, він належить до нового покоління українських лідерів, які навчилися бути гнучкими та делегувати рішення командирам на місцях.

Залужний виявився тим військовим розумом, який був потрібний його країні, – написав для TIME генерал США Марк Міллі – Його керівництво дозволило українським збройним силам швидко адаптуватися до ініціативи на полі бою проти росіян

Саме ця ініціатива зараз дає ключову перевагу на користь України. Блискавичний контрнаступ на північному сході України став найбільшим успіхом української армії. Менш ніж за два тижні українські сили вирвали з-під російського контролю понад 6000 квадратних кілометрів менш ніж за два тижні, звільнивши десятки міст і містечок та перерізавши ворожі лінії постачання. Це приголомшило російські війська, сколихнуло кремлівських пропагандистів та посилило тиск на президента рф владіміра путіна.

Залужний — лише один із багатьох українців, відповідальних за спротив української армії. Але саме він став другим після президента обличчям війни.

Коли Зеленський прийшов на посаду у 2019 році, війна на сході України тривала вже п’ять років, а Залужний виконував обов’язки командувача в зоні бойових дій. Йому довелося поінформувати нового президента про військові дії та командні структури. Він знав, що Зеленський ніколи не служив в армії, і не планував навчати його тактичним деталям ведення війни.

Йому не потрібно розумітися на військовій справі так само  як йому не потрібно знати медицину чи будівництво мостів” – сказав Залужний. На його подив зеленський ніби погодився.

На відміну від Зеленського, який скептично ставився до звітів розвідки про неминучість масового російського вторгнення, Залужний був серед українських офіцерів, які розглядали це як питання часу. За кілька тижнів після вступу на посаду він почав впроваджувати ключові зміни.

На початку лютого почались масштабні військові навчання в Україні, які виявили чимало проблем в обороноздатності держави. На думку Залужного, навчання були центром оборонної стратегії України, її найкращим шансом вижити, а командири сприймали їх недостатньо серйозно.

Я цілу годину кричав – згадує він – Я пояснив їм, що якщо вони не зможуть це зробити, наслідки коштуватимуть не лише життя нам, але й нашій країні

24 лютого почалось повномасштабне вторгнення. Метою українських захисників від початку було дозволити росіянам просунутися, а потім знищити їхні колони на фронті та лінії постачання в тилу.

Залужного здивували промахи росії. Коли ворог зіткнувся з сильним опором або втрачав здатність поповнювати запаси, він не відступав і не переходив до іншого підходу.

Вони просто загнали своїх солдатів на бійню – сказав Залужний – Вони вибрали сценарій, який найбільше влаштовував мене

Українські чиновники з обережністю виділяють когось окремого у питанні військових успіхів.

Це історія не однієї зірки, а плеяди нашої військової еліти – каже міністр оборони України Олексій Резніков, називаючи довгий список прославлених офіцерів збройних сил — піхоти, флоту, авіації, медичного корпусу та інших.

Зі свого боку Залужний готується до тривалої та кривавої битви.

Знаючи те, що я знаю про росіян з перших вуст, наша перемога не буде остаточною, — сказав він TIME. — Наша перемога стане можливістю перевести подих і підготуватися до наступної війни».

Раніше Інформатор писав про те, що рішення про заборону виїзду військовозобов’язаних за межі місця проживання скасували.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

 

Нагору