Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Жодних перепон для виїзду жінок за кордон з 1 жовтня не буде: чому

Міноборони відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік – до 1 жовтня 2023 року. Тому всі громадянки України мають право перетинати кордони країни.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на telegram канал заступниці Міністра оборони України Ганни Маляр, жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.

За її словами, наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проєкт Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік – до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков.

Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати та внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання.

Маляр підкреслила, що робота в комітеті Верховної Ради активно продовжується. Тому, ніякої паніки й зради. Ніяких обмежень для жінок не існує.

Після прийняття відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде.

Раніше Інформатор писав про те, що жінок братимуть на військовий обік тільки з їх згоди, та про те, в яких випадках військовозобов’язана жінка може отримати відстрочку від призову

Дізнайтесь головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг

Альона Свірідова

Нагору