Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Зеленський підписав указ про відзначення нового свята в Україні

Щороку 7 вересня в Україні відзначатимуть День воєнної розвідки. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський. Війна в Україні вже показала, як важлива та ефективна наша розвідка, тому спеціальне свято має на меті нагадувати про це кожного року.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та указ  глави держави №629/2022

Відповідне рішення ухвалили з урахуванням значного внеску воєнної розвідки України у захист національних інтересів України від зовнішніх загроз, зміцнення обороноздатності держави, а також з метою підтримання високого авторитету воєнної розвідки та вшанування звитяг воєнних розвідників.

“Установити в Україні День воєнної розвідки, який відзначатимуть щороку 7 вересня”, – йдеться в указі, який набере чинності з дня його опублікування.

Що відомо про розвідку

Розвідка відзначає 30-ту річницю з дня свого створення. Саме цього дня у 1992 році, відповідно до указу президента “Про Управління воєнної стратегічної розвідки Міністерства оборони України”, у складі вітчизняного оборонного відомства створили розвідувальний орган стратегічного рівня, що стало початком історії воєнної розвідки незалежної України. Зараз, згідно з українським законодавством, ГУР МО України здійснює розвідувальну діяльність у воєнній сфері, сферах оборони, військового будівництва, військово-технічній та кібербезпеки.

Головні завдання розвідників

Розвідники викривають системи управління та зв’язку, бойовий та чисельний склад, стан укомплектованості озброєнням, військовою технікою та матеріально-технічного забезпечення, спрямованість бойової та оперативної підготовки, морально-психологічний стан, характер дій з’єднань та військових частин противника, виявляють місця дислокації та вогневі позиції підрозділів окупантів, а також новітні зразки російського озброєння.

Протягом понад восьми років російсько-української війни важливим завданням розвідки стало наповнення доказової бази щодо російської агресії проти України, а також доказів вчинення російськими військами злочинів. Під час слухань Міжнародного суду ООН в Гаазі українська сторона надала докази підтримки росією терористичної діяльності на нашій території та підтвердження діяльності рф як спонсора тероризму в Україні.

Бої за Ірпінь та бучу, оборона Мощуна, звільнення від окупантів острова Зміїний

Ще довго буде закритою інформація про імена багатьох розвідників та деталі сотень спеціальних операцій, завдяки яким Україна відстоює свою незалежність та суверенітет. Саме завдяки розвідці став можливим успішний наступ українських сил влітку 2014 року, у результаті якого звільнили від окупантів Слов’янськ, Краматорськ та інші українські міста. Зрозуміло, що про сучасні операції воєнної розвідки немає інформації у відкритих джерелах. Однак деякі з них усе ж стають відомі загалу. Бої за Ірпінь та Бучу, оборона Мощуна, допомога оборонцям Маріуполя, звільнення від окупантів острова Зміїний, звільнення з ординських катівень захисників та цивільних заручників. На рахунку воєнних розвідників сотні знищених окупантів і зрадників України та десятки тисяч врятованих життів українців.

Сьогодні головна мета розвідки — це перемога над російським агресором і звільнення тимчасово окупованих територій України, адже розвідники — один із найбільш професійних та боєздатних військових колективів, де служать загартовані війною професіонали, які впораються з будь-яким завданням.

Раніше Інформатор писав про те, що 7 вересня 1992 року указом президента України був створений розвідувальний орган — воєнна розвідка.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору