Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

“На Запорізькій АЕС готують катастрофу”: нова порція фейків, які розповсюджує росія

У соціальних мережах поширюють фейковий рапорт про те, що для Збройних сил України офіційно постачають психотропні препарати. Російські окупанти невпинно продовжують брехати про обстріли по Запорізькій атомній електростанції з боку українських військових, хоча насправді здійснюють їх самі. Також вони вигадали, що Україна готує “масштабну техногенну катастрофу” на ЗАЕС.

Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та Міністерство охорони здоров’я ділиться спростуваннями фейків про суспільне здоров’я. Їх поширюють в інформаційному просторі України, Білорусі та рф, передає Інформатор.

Дезінформація: Командування ЗСУ постачає бійцям невідомі психотропні препарати — рапорт

Користувачі соцмереж пишуть, ніби російські військові знайшли рапорт, який доводить, що ЗСУ постачають психотропні препарати. У рапорті на ім’я командира 72-ої ОМБр полковника Вдовиченка пишуть, ніби нова партія якихось препаратів, що надійшли наприкінці червня, “викликає занепокоєння”. У соцмережах пишуть, що “в офіційній документації ЗСУ фіксуються постачання наркотиків”.

Як насправді. Рапорт є підробкою. Він не містить ніякої конкретної інформації: ні назв препаратів, ні їхнього призначення, ні кількості поставлених одиниць, точних дат отримання, відомостей про кількість військових, що заявили про згадані скарги. Натомість йдеться про розмиті скарги: “військові сплять”, “насильства стало більше”. Водночас згадується тільки один випадок насильства серед військових — і він нібито стався через “відмову у видачі препарату”. Також рапорт містить фактологічні помилки. Докладніше про них – тут.

Джерело: МОЗ

Джерело: МОЗ

Дезінформація: Україна провокує масштабну техногенну катастрофу на ЗАЕС

Представник МЗС росії Іван Нечаєв заявив, ніби Україна регулярно обстрілює Запорізьку АЕС, бо умисно провокує масштабну техногенну катастрофу. Мовляв, українська сторона виявляє «маніакальну завзятість», прагнучи нашкодити найбільшій в Європі атомній електростанції, і порушує резолюцію Генеральної конференції МАГАТЕ, заявив окупант.

Як насправді. Росіяни від самого початку захоплення станції намагались перекласти провину за обстріли ЗАЕС на Україну. Утім, усі ці повідомлення виявляються неправдивими. Розглянемо лише кілька російських фейків за липень, які передували заяві Нечаєва про спроби України влаштувати техногенну катастрофу. Наприклад, 12 липня в Інституті вивчення війни (ISW) повідомили, що російські війська самі здійснили атаку під чужим прапором в Енергодарі. 12 липня росія в Енергодарі повідомили про серію вибухів, геолокаційні знімки показали, що дим йшов із боку ЗАЕС. Прокремлівські джерела заявили, ніби Україна обстріляла станцію.

Мер Енергодара Дмитро Орлов заявив, що російські війська обстріляли Енергодар, аби спричинити скупчення на виїзді з міста. Росіяни планували використати його як “живий щит” із цивільних перед контрнаступом ЗСУ. Раніше Орлов попереджав, що російські війська зібрали представників ЗМІ в Енергодарі, щоб влаштувати провокацію на Запорізькій АЕС.

А 20 липня російські медіа повідомили, ніби ЗСУ завдали удару по атомній електростанції, поранивши 11 працівників. У пресслужбі ГУР Міноборони заявили, що військові знищили наметове містечко окупантів поблизу ЗАЕС. У результаті атаки троє військових рф загинули, 12 було поранено. Журналіст Bellingcat Віллем Званенбург опублікував супутникові знімки, які підтверджують, що удару завдали саме по наметах із російськими військовими.

Щодо МАГАТЕ, то Нечаєв наполегливо ігнорує адресований конкретно росії документ. 3 березня Рада керуючих МАГАТЕ прийняла резолюцію, в якій засудила дії рф в Україні. І, до речі, згадала там резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ щодо нападів на ядерні об’єкти. У тому контексті, що порушила їх саме росія. У МАГАТЕ засудили силове захоплення ядерних об’єктів та інші насильницькі дії росії, бо вони створюють серйозні та прямі загрози безпеці цих об’єктів та їхнього цивільного персоналу. Це значно підвищує ризик ядерної аварії чи інциденту, що ставить під загрозу населення України, сусідніх держав і міжнародну спільноту, наголосили в МАГАТЕ. І закликали росію негайно припинити дії на ядерних об’єктах, щоб українська влада відновила над ними контроль.

Ще в березні генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, що захоплення станції суперечить одному з семи невід’ємних компонентів ядерної безпеки: персонал повинен мати можливість виконувати свої обов’язки щодо забезпечення безпеки та фізичної безпеки та мати можливість приймати рішення без зайвого тиску. Згодом в інтерв’ю виданню The Wall Street Journal працівники АЕС розповідали про постійний тиск з боку російських військових.

Джерело: МОЗ

Джерело: МОЗ

Раніше Інформатор писав про те, що Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг

Нагору