Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Готуємо Закарпатський леквар – страву Національної культурної спадщини України

Міністерство культури та інформаційної політики України включило до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України – “Сливовий леквар”.

Як розповідає Інформатор, леквар – традиційне закарпатське сливове повидло, дуже густе, оскільки його варять у мідних казанах чи тазиках на відкритому вогні цілий день, а іноді й довше, до темно-синього, майже чорного кольору. Але приготувати його можна і в домашніх умовах на плиті.

Леквар дають навіть немовлятам. Закарпатці впевнені, що леквар ще має й лікувальну дію. Зокрема, підвищує імунітет та підтримує організм, особливо у зимовий період. Допомагає леквар і при застудах та хворобах, пов’язаних з травленням.

Інгредієнти: 

  • сливи – (2 кг 300 г)
  • цукор – (1 кг 200 г)

Приготування:

Сливи промиваємо у великій кількості води, видаляємо плодоніжки, листя, виймаємо кісточки.

Висипаємо на дно великої миски або каструлі частину цукру, потім всі сливи, а зверху – цукор, що залишився. Перемішуємо та залишаємо приблизно на 4-5 годин (можна на всю ніч), щоб вони пустили сік.

Ставимо каструлю із зливами на середній вогонь і доводимо до кипіння, періодично помішуючи чистою дерев’яною лопаткою або ложкою. Уварюємо доти, доки зайва рідина випарується, а сливи перетворяться на однорідне густе повидло. Це може зайняти приблизно 3 години – варимо на середньому вогні, контролюючи, щоб воно не підгоріло.

Якщо ви хочете досягти густішої консистенції повидла, його можна варити і 6-8 годин, і навіть добу (якщо кількість злив набагато більша), не забуваючи при цьому весь час помішувати. Багато господинь також додають у леквар очищені шматочки яблук – для більш насиченого смаку.

Тим часом підготуємо банки та кришки. Банки промиваємо у проточній воді з миючим засобом або харчовою содою. Стерилізуємо в духовці, на пару або в мікрохвильовій печі. Якщо вони невеликі (до 0,5 л), це можна зробити в мікрохвильовій печі. Наливаємо в кожну трохи води і вмикаємо найбільшу потужність, чекаємо приблизно 3-5 хвилин.

Якщо банки більші, ставимо їх на решітку в холодну духовку і вмикаємо температуру 180°С. Стерилізуємо близько 20 хвилин. Кришки кип’ятимо у каструлі з водою 10-15 хвилин.

Перекладаємо гарячий леквар у стерильні банки та закриваємо герметично кришками. Перевертаємо їх догори дном, укутуємо до повного остигання пледом або ковдрою. Потім їх можна зберігати в холодильнику чи льоху.

Взимку таке повидло можна використовувати для начинок у різних десертах.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Вікторівна

 

Нагору