Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Розбірні школи, бомбосховища на зупинках та круглі приватні будинки: як зміняться українські міста після відбудови

Війна ще йде, а українці вже думають про те, як зміняться міста і села країни після відбудови. Адже всі розуміють, що колишньої України вже не буде ніколи.

Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна покаже архітектурно-будівельні ідеї, деякі з котрих вже втілюються у життя.

Архітектура українських міст сильно перевтілиться. Здебільшого, це пов’язано із запланованими оновленнями, які будуть втілювати одразу з відбудовами. Також інші країни та приватні компанії наших партнерів уже взяли на себе зобов’язання взятися за відбудову різних міст, поселень та територій нашої країни. Кожен з будівників матиме власний підхід до архітектури. Крім цього, є й чимало безпекових проєктів, які мають зробити українські міста безпечнішими, і втілити їх планують у найближчий час.

Вуличні модулі-укриття

Цим проєктом займуть архітектори з Дніпра. Мова йде про вуличний модуль-укриття Dot. Автори розробки стверджують, що один такий модуль можна зробити всього за п’ять днів. Базова модель обійдеться в 197 тисяч гривень.

20 таких модулів уже замовили в Дніпрі. Скоріш за все, інші міста України також можуть взяти приклад. Також є варіант із броньованими дверима та вікнами, але витратитися на нього доведеться трохи більше – по 237 тисяч гривень на кожен.

Концепт вуличних модульних укриттів

Концепт вуличних модульних укриттів

Укриття на зупинках громадського транспорту

Поки такий проєкт реалізується тільки в Харкові – там уже замовили бомбосховища, що будують встановлювати біля зупинок транспорту. Фактично, це доволі прості залізобетонні конструкції. Проте, вони будуть збудовані так, аби захистити людей від можливих повітряних загроз. Влучення звичайного артилерійського снаряду вони мають витримати.

Концепт укриттів на зупинках громадського транспорту

Концепт укриттів на зупинках громадського транспорту

Концепт укриттів на зупинках громадського транспорту

Концепт укриттів на зупинках громадського транспорту

Круглі модульні будинки

Цей концепт представила студія архітектурного дизайну Dekart Studio. Такі будинки пропонують надавати людям, що постраждали від війни. Мова йде про круглі екологічні будинки, а розміщати їх будуть на територіях, які планується відбудовувати після нашої перемоги.

Різного роду модульні будинки зможуть вміщати сім’ї як з 2-х осіб, так і значно більшу кількість людей.

Концепт круглих будинків

Концепт круглих будинків

Концепт круглих будинків

Концепт круглих будинків

Збірні школи

Архітектори студії дизайну та архітектури ZIKZAK запропонували власний варіант, що має вирішити проблему зі школами. Ним стали збірні модульні конструкції, які можна просто розкладати чи збирати, та переміщувати за необхідності. Фактично, можна швидко скласти молодшу школу на 176 учнів, як зазначили автори.

Концепт збірних модульних шкіл

Концепт збірних модульних шкіл

Крім цього, конструкція не буде обмежена в розмірах. За необхідності, додаткові модулі легко приєднати до наявних, збільшивши кількість кабінетів.

Раніше Інформатор писав про те, що навчання у школх Криворізького району буде дистанційне.

Нагору