Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Криворізькому металургійному комбінату 88 років: цікаві факти з історії підприємства

4 серпня 1934 року о 12:00 бригада комбінату видала першу плавку чавуну в доменній печі № 1. Ця дата і вважається днем народження підприємства.

Про це розповідає Інформатор з посиланням на “АрселорМіттал Кривий Ріг”.

Проєкт Криворізького металургійного заводу з’явився у 1929 році. Обирати місце розташування майбутнього заводу почали у 1931 році. Розглядалося чотири варіанти для будівництва: в районі сучасного Карачунівського водосховища, на Гданцівці, поряд зі станцією Кривий Ріг-Північний, неподалік від станції Червона. Останній варіант переміг.

16 червня 1931 року був підписаний наказ про будівництво металургійного заводу у Кривому Розі. Завод був спроєктований на чотири доменні печі (з можливістю, що потім їх буде збудовано вісім). Перший бетон до фундаменту першої домни заклали 7 листопада 1931 року. У 1932 році стартували основні роботи з будівництва доменної печі.

Які були умови праці?

Будівельні матеріали доставляли ношами, пісок завантажували лопатами, з кар’єру його привозили потягом-вертушкою. Вночі праця тривала, будівельний майданчик підсвічувався факелами. Через 4 місяці після запуску перша доменна піч дала рекордну кількість чавуну – 337 тонн замість запланованих 220-ти.

З початком активного будівництва заводу гостро постало питання про створення житла для робітників. Спочатку забудовувалися райони Першої дільниці і Червоної, а з 1933 року почало формуватися Соцмісто.

2 січня 1935 року розпочатий трамвайний рух між прохідною заводу та історичною частиною міста.

20 серпня 1939 року у складі двох конвертерів почав роботу бесемерівський цех і була отримана перша криворізька сталь.

Монтаж газопроводу ДЦ виконує бригада Стативи, 1933 рік

Початок будівництва підприємства

Бригада майстра К. М. Чибізова повертається зі зміни

Олена Шевченко

Нагору