Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому в Україні заборонили показувати курс валют на табло. І чи дотримуються правил криворізькі обмінники

З 29 липня Нацбанк України заборонив обмінникам виставляти табло з курсом валют. Всю інформацію про вартість можна дізнатися лише на касі установи.

Тобто тепер табло, де раніше писали вартість купівлі та продажу валюти, біля обмінників, будуть пусті, – повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна.

“Національний банк вважає, що розхитування ситуації з готівковим курсом під час війни задля отримання додаткової маржі в сегменті, де купує валюту населення, є неприпустимим. Зважаючи на це, з метою мінімізації спекуляцій та створення дійсно конкурентного середовища НБУ посилює вимоги до небанківських установ щодо організації торгівлі готівковою валютою”, – повідомили на сайті НБУ.

Також обмінники знову будуть подавати інформацію до «Реєстру приміщень», у яких здійснюються валютні операції, а процес купівлі-продажу валют має відбуватися з обов’язковим веденням відеоспостереження.

Такі нововведення дадуть змогу підсилити податкову дисципліну. Обмінники ухиляються і практично не сплачують податки. Так, сплачений податок на прибуток таких компаній становить всього 0,00185 % від обсягу купленої ними валюти або близько 7 млн грн за рік на весь ринок.

До слова, ці зміни не стосуються банків, оскільки сьогодні поміж них практично не фіксують зловживань під час торгівлі готівкою валютою.

«Проте в разі виявлення таких зловживань аналогічне регулювання буде запроваджено і для банківських установ», — йдеться в рішенні.

Інформатор перевірив, чи дотримуються розпоряджень Нацбанку у Кривому Розі.

Ми виявили, що загалом криворізькі обмінники виконують розпорядження, та прибрали цифри з вартістю валюти зі своїх табло.

Площа Горького


Проспект Гагаріна


95-й квартал

Проспект Гагаріна

Олена Шевченко

 

Нагору