Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Жителям Покровського району Кривого Рогу пропонують обрати нові назви вулиць: як це зробити

У Кривому Розі почалася дерусіфікація назв топонімічних об’єктів. Жителі Покровського району можуть самі обрати серед запропонованих або запропонувати свої.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на інформаційне агентство “Експерт-КР”.

Пропонуємо розглянути 20 перших назв району
1. Армавірська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Американська – на честь країни, яка надає неоціненну підтримку Україні у війні з рф
Пропозиція влади: Джона Маккейна. Джон Маккейн (1936–2018) – американський політик та державний діяч, сенатор, великий прихильник народу України в боротьбі за свободу. Під час свого політичного життя багато уваги приділив Україні та українцям.
2. Валдайська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Південнобузька – на честь великої річки України.Пропозиція влади: Гостомельська – на честь міста-героя України; назва уславлює масовий героїзм та стійкість громадян під час відсічі збройної агресії РФ проти України.
3. Владивостоцька – на честь міста в рф
Пропозиція науковців (ініціатива назви від ГО «Український час»): Степана Повода (1907-1991). Народився в с. Божедарівка Криворізького р-ну. Засуджений у 1932 році до найвищої міри покарання, в’язень камери смертників сталінської тюрми. Страта замінена на табори. Під час Другої світової війни був в’язнем тюрми нацистської СД, чотирьох концтаборів: Дора, Майданек, Освенцим, Бухенвальд. Після того – знов в’язень ГУЛАГу. Автор спогадів «Усі кола пекла», де засуджував сталінський і нацистський режими. Значну частину свого життя мешкав на Гданцівці. Ця назва – данина пам’яті поколінню, яке пройшло пекло двох людожерських тоталітарних режимів: сталінського і гітлерівського, яке пронесло крізь своє страшне життя і нелюдські випробування віру в людяність, любов, справедливість, благородство та торжество правди.
Пропозиція влади співпадає з позицією науковців.
4. Вологодська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Глеюватська – від історичної назви балки Глеюватої, на схилах якої забудована вулиця. Однойменну назву має село, розташоване за 7 кілометрів від вулиці.
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
5. Горно-Алтайська – на честь суб’єкта рф
Пропозиція науковців: Опільська – на честь Опілля, історичної землі на Поділлі
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
6. Єнісейська – на честь річки в рф
Пропозиція науковців: Посестер – побратимство та посестринство – звичай духовного споріднення, індивідуальної взаємопідтримки, які сягають скіфських часів. Особливого значення набув у період збройної відсічі агресії РФ. Така назва створюватиме топонімічний ансамбль із новою назвою вулиці Зеленоградської – Побратимів. На думку науковців, таке поєднання вулиціь – Побратимів і Посестер, стане унікальним не тільки в Кривому Розі, але й в Україні і світі.
Пропозиція влади: Дністерська – на честь великої річки України.
Зауваження нашої редакції: вулиця Дністерська вже є в Кривому Розі.
7. Елістинська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Леоніда Каденюка – першого космонавта України періоду відновленої незалежності. Поряд вулиця Міжгалактична, це утворює ансамбль вулиць, пов’язаних із космосом.
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
8. Зеленоградська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Побратимів – побратимство та посестринство – звичай духовного споріднення, індивідуальної взаємопідтримки, які сягають скіфських часів. Особливого значення набув у період збройної відсічі агресії РФ. Разом із пропонованою назвою вулиці Єнісейської – Посестер – творитиме унікальний, єдиний в Україні та в світі топонімічний ансамбль, який засвідчує єдність чоловіків і жінок у боротьбі за незалежність та свободу.
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
9. Ільменська – на честь озера в рф
Пропозиція науковців: Свидовецька – на честь одного з визначних гірських хребтів Українських Карпат.
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
10. Іртиська – на честь річки в рф
Пропозиція науковців: Українських добровольців – на підкреслення нерозривності історичного зв’язку між українськими добровольцями різних часів та їх сліду в історії Кривого Рогу. Залізнична станція «Вечірній Кут», поблизу якої розташована вулиця Іртиська – історичне місце формування першого на Криворіжжі підрозділу українських добровольців зі складу Українських Січових Стрільців, згаданих зокрема в широко відомій пісні «Ой у лузі червона калина». Після перейменування на честь Українських добровольців можливе створення меморіального комплексу на честь Українських добровольців різних часів поблизу стадіону «Гірник» (сквер виходить на червону лінію). Поряд парк Суворова, що потребує реновації і нової, бажано однойменної з вулицею, назви.
Пропозиція влади: Українських добровольчих батальйонів – військові формування, вступ до яких відбувався на добровольчій основі, створені 2014 року у відповідь на російську агресію задля захисту територіальної цілісності та суверенітету України.
Зауваження від нашої редакції: міська влада запропонувала дуже близьку назву – Української добровольчої армії – на вулицю Саранську в Центрально-Міському районі. У разі прийняття обох пропозицій міської влади – Українських добровольчих батальйонів і Української добровольчої армії – виникне плутанина. До того ж, на одну з вулиць Центрально-Міського району пропонується назва Іноземних добровольців, тож назва «Українських добровольців» була би цілком логічна і виправдана. Крім того, мовознавці рекомендують давати топонімам назви, які складаються не більше як із двох слів, як, наприклад, Українських добровольців.
11. Кисловодська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Автомеханічна – ця вулиця йде уздовж гаражних комплексів автолюбителів, які й складають її основну забудову.
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
12. Майкопська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Хотинська – на честь фортеці XIII–XVIII століття, в м. Хотин сучасної Чернівецької області.
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
13. Московська – на честь столиці рф
Пропозиція науковців: Балка Чабанська – від назви місцевої балки Чабанської, яка розташовувалася поруч (зараз засипана відвалом “Біла гора”).
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
14. Мурманська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Федора Губи – на честь запорізького козака Федора Губи, який мав зимівник в балці Дубовій, про що згадано в книзі Дмитра Яворницького «Запоріжжя в залишках старовини і переказах народу». Федір Губа поставив камінний хрест на могилі своїх військових товаришів – Кирила Мошенського, Михайла та Микифора Пуція.
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
15. Невська – на честь річки в рф
Пропозиції влади і науковців співпадають: Захисників «Азовсталі» – ушановує подвиг українських військових з оборони металургійного заводу «Азовсталь», що у свідомості українців став символом міці та стійкості захисників.
Зауваження від редакції: у топонімах не варто застосовувати лапки, оскільки при застосуванні вони, як правило, втрачаються, а це матиме небажані юридичні наслідки.
16. Омська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Фросини Січкар – відомої на Криворіжжі працівниці освітянської ниви, заслуженої працівниці освіти. Випускниця фізико-математичного факультету Криворізького педагогічного інституту 1934 року (перший випуск). Серед її вихованців – 15 докторів наук та 35 кандидатів наук. Учителька міністра закордонних справ незалежної України Геннадія Удовенка.
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
17. П’ятигорська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Карпатська – на честь українських Карпат. Також біля вулиці розташований відвал «Біла гора», що символізує причетність до гірського ландшафту
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
18. Свірська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Археологічна – на честь науки, яка має зокрема для Кривого Рогу велике значення через внесок у формування історичної пам’яті. У радіусі 10 км від вулиці в різних напрямках у минулому столітті проводилися археологічні розкопки, які дали змогу з’ясувати давність поселень на території нинішнього міста.
Пропозиція влади: 227-го автомобільного батальйону – на честь одного з формувань Сухопутних військ України, що базується в Дніпропетровській області.
19. Сибірська – на честь регіону в рф
Пропозиція науковців: Канадська – на честь держави, що була одним із головних напрямків еміграційного руху українців з ІІ половини ХІХ ст. і залишається такою й дотепер, зокрема і для криворіжців. Після Другої світової війни також надала прихисток сотням тисяч українців, переслідуваним та розшукуваним сталінськими каральними органами за участь у повстанському русі. Сьогодні Канада – один з провідних союзників України на світовій арені. Українська діаспора Канади – третя за чисельністю в цій країні.
Пропозиція влади: Жака-Іва Кусто – на честь французького дослідника Світового океану, фотографа, режисера, винахідника, автора великої кількості книг і фільмів, першовідкривача. Був членом Французької академії. Командор Ордена Почесного легіону.
Зауваження від нашої редакції: за всієї поваги до Жака-Іва Кусто, він не має жодного відношення до України та до Кривого Рогу.
20. Солікамська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Бахмутська – на честь міста України, де ведуться розробки кам’яної солі. Разом з іншими назвами такого типу формуватиме уявлення про адміністративно-територіальні одиниці України.
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
Кожен житель теж може запропонувати свої назви. Для цього треба
з 1 до 30 липня написати заяву, де обов’язково зазначити прізвище, ім’я, по батькові й адресу та телефон особи, яка подає пропозиції. У заяві зазначити назву вулиці/площі/проспекту/провулку, для якого/якої пропонується нова назва, та власне пропозицію. Обов’язково напишіть пояснення і аргументи, чому цю вулицю треба назвати саме так. Пропозиції подаються в письмовій формі особисто чи надсилаються на поштові адреси виконкомів райрад:
Металургійний: пр-т Миру, 42, м. Кривий Ріг, 50069;
Довгинцівський: вул. Дніпровське шосе, 11, м. Кривий Ріг, 50086 (т. 0968801010);
Інгулецький: ж/м Інгулець, вул. Гірників, 19; ж/м ПівдГЗК, вул. Гірницької слави, 1, м. Кривий Ріг, 50026 (т. 0976567865);
Покровський: вул. Шурупова, 2, м. Кривий Ріг, 50014;
Саксаганський: вул. Володимира Великого, 32, м. Кривий Ріг, 50071;
Тернівського: вул. Короленка, 1а, м. Кривий Ріг, 50079;
Центрально-Міський: вул. Свято-Миколаївська, 27, м. Кривий Ріг, 50000 ( т.
Юридичні особи подають пропозиції у письмовій формі з зазначенням свого найменування, місцезнаходження та контактного телефону керівника.
Про алтернативні варанти зміни назв як Покровського, так і інших районов Кривого Рогу Інформатор повідомить пізніше.

Нагору