Малосольні огірочки можна сміливо віднести до одного з літніх делікатесів, скоштувати який взимку просто неможливо.
Інформатор пропонує чотири простих рецепти такого делікатесу.
Малосольні огірочки у каструлі
Продукти
Огірки свіжі – 1 кг
Сіль – 2 ст. л.
Цукор – 1 ч. л.
Парасольки кропу – 4-6 шт.
Лист хрону – 1-2 шт.
Листя смородини або вишні – за бажанням
Лавровий лист – 2-3 шт.
Чорний перець горошком – 8 шт.
Часник – 3 зубчики (за смаком)
Перець гострий червоний (за бажанням) – невеликий стручок
Вода – 1 літр.
Приготування
Огірочки бажано обирати приблизно однакового розміру, щоб вони рівномірно й однаково просолилися. Замочити огірки в холодній воді приблизно на 4 години.
Потім обрізати трохи по обидва боки. Якщо огірки великі, розрізати їх навпіл.
Закип’ятити воду. Розчинити сіль і цукор. Охолодити до кімнатної температури.
На дно високої кастрюлі або миски покласти зелень (частину кропу), додати перець і очищений часник (якщо він молодий, то покласти разом зі стеблом).
Викласти огірки, зверху покласти решту парасольок кропу. Залити охолодженим розсолом, придавити зверху кришкою або тарілкою й залишити на добу на кухні. Огірки будуть готові до вживання через добу.
Швидкі малосольні огірки
Продукти
Огірки – 1,5 кг
Кріп – 2 г
Запашний перець – 5 горошин
М’ята – 8 гілочок
Листя дуба – 5 г
Тархун, естрагон – 2 гілочки
Лимони – 2 шт.
Сіль – 3 ст. л.
Цукор – 1 ч. л.
Злегка потовкти чорний перець горошком з цукром і сіллю. З лимонів зняти цедру, потерти її на дрібній тертці та додати в суміш. З очищених лимонів вичавити сік.
Дрібно нарізати кріп, м’яту, листя дуба, естрагон.
Обрізати кінчики огірків і скласти у банки, великі огірки можна порізати.
Вмочити кінчики огірків у суміші, потім викласти всю суміш на огірки, вилити сік лимона, все перемішати, поставити в холодильник на 30 хвилин. Огірки готові.
Огірки малосольні в пакеті
Сіль – 2 ст. л.
Цукор – 1 ст. л.
Огірки – 1 кг
Часник – 2 зубчики
Кріп – 1 пучок
Приготування
Помити огірки та повідрізати кінчики. Дрібно нарізати кріп і часник.
Огірки скласти в пакет, і додати туди всі інгредієнти. Зав’язати пакет і потрясти його, покласти в холодильник. Через 10 годин огірки стануть малосольними.
Малосольні огірки на мінералці
Огірки – 900 г
Газована вода – 1 л
Сіль – 2 ст. л.
Часник – 3 зубчики
Кріп – 15 г
Перець гострий стручковий – 5 г
Лавровий лист – 3 шт.
Приготування
Огірочки помити, замочити у воді, обрізати кінчики.
На дно дволітрової банки покласти половину зелені й подрібненого часнику, гострий перець, потім викласти огірочки. Наверх додати решту зелені, часник, лаврові листи, посолити.
Обережно заливати в кілька прийомів мінералку. Вода повинна покривати огірки повністю. Прикрити банку кришкою й залишити при кімнатній температурі години на чотири. Потім кришку закрутити й прибирати банку в холодильник на 12 годин.
Наступного ранку можна їсти смачні, хрусткі малосольні огірочки.
Про те, як приготувати грузинський овощевий паштет пхалі, Інформатор писав раніше.
Альона Свірідова