Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Російські військові полюють на дітей в інтернеті: чим це небезпечно

Кіберпростір – це ще один фронт ведення війни, де ворог підло та підступно атакує наших громадян. Найбільш уразливими є діти та підлітки, адже вони багато часу проводять в мережі.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна.

Російські військові залучають дітей до протиправної діяльності через інтернет. Дорослі мають протидіяти цьому, адже все частіше ми спостерігаємо, коли діти готові виконувати злочинні дії з різних причин.

Як відбуівається цей процес комунікації з дітьми

Перегляд відкритих сторінок у соціальних мережах та інформації про дитину. Таким чином вони збирають інформацію про вподобання та друзів дитини, оскільки таким чином легше втертись в довіру. Наприклад, якщо використовувати фрази з улюбленої пісні дитини чи обговорювати фільм, про який дитина робила пости.

Залучення дитини у закриту групу в Telegram чи Viber. Все частіше батьки звертаються по допомогу у зв’язку з ситуацією, коли контакт дитини додають до закритої групи в Telegram чи Viber без попереднього погодження з дитиною. Доволі часто діти не знають цю особу або не можуть ідентифікувати, хто її доєднав до чату. Одним із різновидів такої групи є чат, де дітям пропонують додати друзів до групи за певну винагороду.

Створення фейкових профілів. Доволі часто злочинці створюють фейкові профілі в соціальних мережах для побудови довірливих стосунків з дитиною. Такий профіль виглядає справжнім — має фото, дописи, надсилає повідомлення від імені однолітка дитини.

Рандомне повідомлення всім, хто є в певному чаті. Зараз окупанти використовують нову схему контакту — дивляться профілі тих, хто вже є в певному чаті (зазвичай відкритому чаті, наприклад, волонтерської допомоги міста) і рандомно відправляють повідомлення типу “Привіт” і дивляться, хто їм відповість. Далі ведуть бесіду з тими користувачами, хто написав у відповідь.

Чому діти спілкуються

Феномен “ілюзії спальні”. Коли ми фізично у безпеці, то виникає ілюзія, ніби з нами нічого не може трапитись в інтернеті в цей час. Але, на жаль, це є хибною думкою.

Цікавість. Доволі часто діти та підлітки досліджують щось нове в інтернеті саме через цікавість. Так само відбувається і зі спілкуванням з незнайомцями, оскільки це викликає багато передчуття та невідомості — а що людина хоче від мене, а що буде, якщо я відповім певним чином.

Пропозиції, які викликають інтерес. Злочинці можуть пропонувати зробити щось за винагороду: гроші, дорогі подарунки, таємний секрет, який дозволить дитині стати популярною, додаткові можливості в онлайн-іграх тощо. А також надають відчуття особливості та секретності таким завданням: що це є таємно та надважливо й ніхто окрім цієї дитини не може допомогти в цьому.

Особливість віку. Часом діти та підлітки впевнені, що через їхній вік їм нічого не страшно і ніхто не може їх скривдити, бо вони є неповнолітніми. Але ми помічаємо, що злочинці в інтернеті саме за ними і полюють, а також запевняють дітей, що вони не будуть нести відповідальність за злочинні дії, оскільки є дітьми.

Гра. Часом діти та підлітки сприймають те, що відбувається з ними, особливо в інтернеті, як певну гру, де можна обрати, як себе поводити з тою чи іншою людиною, де можна використовувати неправдиву інформацію про себе, щоб здаватись дорослішим чи кращим у чомусь. А якщо людина тебе не знаю в житті, то це додає ще більше азарту — сформувати певний образ себе.

Чим це небезпечно

Саме через спілкування з дітьми в цифровому середовищі російські військові залучають дітей до протиправної діяльності. Найчастіше таке відбувається через грошову мотивацію або залякування, а також необізнаність дітей про правила захисту себе в інтернеті. Дитина погоджується на виконання завдання, бо може вірити, що їй чи йому нічого не загрожує, оскільки він чи вона є дитиною. І це є оманливою думкою. Існує ряд злочинів, коли діти так само несуть адміністративну чи кримінальну відповідальність за власні дії.

Поради дорослим

  • Важливо говорити з дітьми про їхній стан під час війни, переживання та побоювання, які в них є зараз. Наприклад, втрата особистих соціальних зв’язків може спонукати дитину шукати нових друзів в інтернеті, а втрата роботи батьками — способів заробітку.
  • Обговорювати правила онлайн-безпеки, які є універсальними на всі часи. Для цього можете використовувати наші уроки або окремі вправи згідно віку дитини.
  • Спільно налаштувати приватність акаунтів дитини. Підказки, як це зробити, можете знайти за посиланням.
  • Використовувати навички критичного мислення та дискутувати з дитиною, як вони б вчинила в тій чи іншій ситуації, чому саме таким чином, а як можна по іншому підійти до розв’язання проблемної ситуації. За таким алгоритмом ви можете обговорити з дитиною ситуації, коли їй пишуть незнайомі користувачі та просять виконати якесь завдання.
  • Бути прикладом відповідального користування інтернетом — мати спільні години відпочинку від девайсів та онлайн середовища, започаткувати вдома прийоми їжі без телефонів, відновлювати спільні традиції, які були до війни.

Раніше Інформатор писав про те, що запрацював сайт для російських солдатів, які хочуть здатися та перейти на бік України.

Нагору