Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У Кривому Розі зростають випадки кишкових захворювань: симптоми і як вберегтися

У літній період частішають випадки  гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. У Кривому Розі спостерігається подальше зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції. За 26-й тиждень року – з 26.06.25 року по 03.07.25 року зареєстровано 40 випадків, що на 9 випадків більше, ніж за минулий тиждень. Питома вага дитячої захворюваності за останній тиждень склала 52,5%. Серед факторів передачі вагому роль склали молочні продукти – 27,5%, мясні вироби та овочі – по 22,5%, яйця – по 17,5%. Взагалі за І півріччя 2025 року захворюваність на гострі кишкові інфекції в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла на 17,4%. Основними причинами зростання є недотримання правил особистої гігієни та безпеки харчових продуктів.

Про це розповіла лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду та  профілактики інфекційних хвороб ВСП «Криворізький районний відділ ДУЖЕ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ                                           Ніна Миронова.

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Характерні ознаки кишкової інфекції: слабкість; головний біль; блювання; болі в животі; підвищення температури, пронос.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострихкишкових інфекцій потрібно:

ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчових продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
термічно обробляти продукти з м’яса та риби;
дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчових продукти при кімнатній температурі більше, ніжна 2 години);
використовувати безпечну воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчовіпродукти;
не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
не купатися у місцях несанкціонованих пляжів. У Кривому Розі немає офіційно дозволених місць для купання.

Тільки  дотримання гігієнічних правил та вимог дає можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Нагору