У літній період частішають випадки гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. У Кривому Розі спостерігається подальше зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції. За 26-й тиждень року – з 26.06.25 року по 03.07.25 року зареєстровано 40 випадків, що на 9 випадків більше, ніж за минулий тиждень. Питома вага дитячої захворюваності за останній тиждень склала 52,5%. Серед факторів передачі вагому роль склали молочні продукти – 27,5%, м’ясні вироби та овочі – по 22,5%, яйця – по 17,5%. Взагалі за І півріччя 2025 року захворюваність на гострі кишкові інфекції в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла на 17,4%. Основними причинами зростання є недотримання правил особистої гігієни та безпеки харчових продуктів.
Про це розповіла лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб ВСП «Криворізький районний відділ ДУЖЕ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ Ніна Миронова.
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Характерні ознаки кишкової інфекції: слабкість; головний біль; блювання; болі в животі; підвищення температури, пронос.
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострихкишкових інфекцій потрібно:
Тільки дотримання гігієнічних правил та вимог дає можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
