З 1 січня 2025 року по 27 квітня 2025 року в 26 країнах трьох регіонів ВООЗ було зареєстровано загалом 157 035 випадків захворювання на холеру та 2148 смертей, причому найбільша кількість випадків зафіксована в Африканському регіоні, далі йдуть Східно-Середземноморський та Регіон Південно-Східної Азії.
Про це розповідає лікар-епідеміолог Північного відділення Відокремленого структурного підрозділу «Криворізький районний відділ Державної установи «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Ганна Ющук.
Станом на 9 червня запас пероральної вакцини проти холери становить 3,6 мільйона доз, що нижче мінімального порогу надзвичайної ситуації в п’ять мільйонів. Постійний світовий попит продовжує перевищувати пропозицію, підриваючи зусилля щодо стримування спалахів холери, забезпечення швидкого реагування та проведення профілактичних кампаній.
Конфлікти, масове переміщення населення, катастрофи, спричинені стихійними лихами, та зміна клімату посилили спалахи, особливо у сільській місцевості та районах, постраждалих від повеней, де погана інфраструктура та обмежений доступ до медичної допомоги затримують лікування. Ці транскордонні фактори зробили спалахи холери дедалі складнішими та важчими для контролю.
Холера – гостре інфекційне захворювання, що викликається бактерією Vibrio cholerae холерний вібріон довго зберігається в воді на поверхні овочів і фруктів. Зазвичай передається через заражену воду або продукти харчування. Хвороба проявляється сильною діареєю, блювотою та зневодненням. Зазвичай, симптоми з’являються від 12 годин до 5 днів після вживання зараженої їжі або води. Без належного лікування може бути смертельною.
Через російську військову агресію та масові руйнування інфраструктури збільшується ризик поширення холери.
Проте, не варто панікувати: абсолютно усі випадки, де б можна було запідозрити холеру, проходять через систему Центрів контролю та профілактики хвороб.
Наразі спалахів, зокрема, як холера, не зафіксовано.
Щоб не захворіти на холеру:
- Підтримуйте чистоту;
- відокремлюйте сиру їжу від готової; ретельно проводьте термічне оброблення їжі;
- зберігайте їжу правильно; вживайте свіжі вимиті продукти;
- часто мийте руки чистою водою з милом, коли повертаєтеся додому, після туалету й під час приготування їжі.
Обов’язково використовуйте чисту та безпечну воду для пиття і приготування їжі. Використовуйте бутильовану воду, якщо це можливо.
Кип’ятіння води — найефективніший спосіб знищити мікроби і зробити її придатною для пиття. Кип’ятіть воду до утворення бульбашок на поверхні. Дайте охолонути воді природним шляхом, не додавайте лід. Використовуйте кип’ячену воду для пиття, чищення зубів, очищення ран і приготування їжі. Дайте воді постояти принаймні 30 хвилин, перш ніж пити її. Зберігайте питну воду безпечно в чистій, щільно закритій тарі, щоб уникнути повторного забруднення при появі симптомів захворювання звертайтесь до лікаря, не займайтесь самолікуванням.
Олена Шевченко
