В Україні щорічно реєструється біля 120-150 випадків захворювання на ботулізм, з яких майже 5% закінчуються летально. Також, на Дніпропетровщині, з початку 2025 року зареєстровано 2 сімейних вогнища захворювання на ботулізм, із 7 постраждалими, з них 4 дорослих, 3 дітей. Серед дорослих 1 випадок летальний. В одному випадку причиною захворювання послужило вживання риби в’яленої домашнього виготовлення, а в іншому – сиров’ялена ковбаса домашнього виготовлення.
Про це розповідає лікар з гігієни харчування відділення епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб ВСП «Криворізький РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Валентина Поросла.
Лише за тиждень травня поточного року в Україні було зареєстровано 4 осередки ботулізму, внаслідок яких постраждали 4 дорослих:
—Херсонська область — 1, постраждав 1 дорослий (ймовірна причина — солена хамса, придбана на стихійному ринку);
⎯ Чернігівська область — 1, постраждав 1 дорослий (ймовірна причина — риба в’ялена непатрана домашнього виробництва);
⎯ Київська область — 1, постраждав 1 дорослий (ймовірна причина — ікра та непатрана риба (плотва) домашнього виробництва);
⎯ м. Київ —1, постраждав 1 дорослий (ймовірна причина — непатрана риба (плотва) домашнього виробництва).
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Останнім часом у домашніх умовах набувають популярності такі методи, як копчення, в’ялення, соління риби та м’ясних виробів. Така продукція теж являє небезпеку зараження ботулізмом, особливо риба з нутрощами.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).
Симптоми ботулізму:
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.
Лікування ботулізму – лише в умовах стаціонару, де єдиним специфічним методом лікування є введення ботулінічного антитоксину (протиботулінічної сироватки).
З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:
- солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
- консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
- консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
- не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
- не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.
Пам’ятайте! Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, ніж лікувати.