У Кривому Розі за 4 місяці 2025 року в порівнянні з аналогічним періодом 2024 року спостерігається зростання захворюваності на гострі кишкові захворювання на 47,5%: 405 проти 275 минулого року. Питома вага дитячої захворюваності склала 64,2%. Серед факторів передачі вагому роль склали м’ясні вироби (30,1%) та молочні продукти – 25,4%. Рибні продукти склали 5,4%, яйця – 12,1%, овочі- 2%.
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричиняються бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжіта води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах іовочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій— слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострихкишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якостіяких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі(підтримуйте чистоту, відокремлюйте сиру їжу від готової, ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти, використовуйте чисту абоочищену воду і свіжі продукти), купайтеся у чистихводоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинкупляжі.
Не займайтесь самолікуванням. Дотримуйтесь гігієнічних правил та вимог. Бережіть себе та своє здоров’я.
