Міський молокозавод №1 бере початок від молочарні. Її організували в січні 1938 році. Приймальні пункти збору молока від населення діяли в селах Карнаватка, Нижня Антонівка.
Як розповідає Інформатор, протягом 1938-1941 років молочарні реалізовували 20 фляг молока щодня. Навесні 1944 року почав діяти невеликий молокозавод на Гданцівці. Там виготовляли сир, сметану, пиріжки, морозиво та реалізовували незбиране молоко. У 1955 обсяг виробництва досяг 20 тис. т молока.
У 1956 році на заводі провели реконструкцію і потужність досягла 50 т молока на добу, організовані цехи в районі Коксохіму, РУ ім. Фрунзе.
У вересні 1961 року став до ладу новий завод у Карачунівському промвузлі. У 1965 випускалося 30 найменувань продукції загальною кількістю 214,5 тис. т. У 1968 році проведена часткова, а у 1985-му – повна реконструкція заводу.
У 1991 році запрацював цех комплексної переробки вторинної сировини і утворене товариство орендарів.
Також в грудні 1969 році у Кривому Розі почав працювати міський молокозавод з добовою потужністю 100-120 т. Асортимент складався з 30 найменувань. Серед них пастеризоване, топлене, білкове молоко, кефір, ряжанка, сирки, сири. З 1973 молокозавод вже мав автоматизований цех на 40 машин.
У 1982 відкрита дільниця по виготовленню молока для малюків. У 1990-1992 відбулася генеральна реконструкція і потужність зросла до 200 т на добу. У 1994 стартувало виробництво селянського, шоколадного масла на 3 т за зміну, у 1995 – дільниця казеїну на 1 т, у 1996 – випуск кремів, йогуртів, майонезів за європейською технологією. У червні 1997 утворене ВАТ “Криворізький молокозавод Nº 2”.
Джерело: Історична енциклопедія Криворіжжя.
Раніше Інформатор повідомляв, як виглядав один із перших у Кривому Розі дизельних млинів у позаминулому столітті і зараз. Також ми нагадали, як виглядав Кривий Ріг з висоти пташиного польоту 60 років назад.
Читайте нас у Viber , Facebook, Telegram
Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook
Олена Шевченко