Кривий Ріг До сайту

У Дніпропетровській області людина померла від ботулізму: як вберегтися

В Україні щорічно реєструється біля 120-150 випадків захворювання на ботулізм, з яких майже 5% закінчуються летально. Також, на Дніпропетровщині, з початку 2025 року зареєстровано 2 сімейних вогнища захворювання на ботулізм, із 7 постраждалими, з них 4 дорослих, 3 дітей. Серед дорослих 1 випадок летальний.

Реклама

Розповідає лікар з гігієни харчування відділення епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб ВСП «Криворізький РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Валентина Поросла.

В одному випадку причиною захворювання послужило вживання риби вяленої домашнього виготовлення, а в іншому – сировялена ковбаса домашнього виготовлення.

Реклама

Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих гігієнічних правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались  неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності,  виглядом  і  смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком,  мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Останнім часом у домашніх умовах набувають популярності такі методи, як копчення, в’ялення, соління риби та мясних виробів. Така продукція теж являє небезпеку зараження ботулізмом, особливо риба з нутрощами.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).

Реклама

Симптоми ботулізму:

порушення близького зору —  не можете читати текст, але добре бачите предмети;
сильно виражена сухість у роті;
важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
запаморочення;
короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
ураження м’язів шиї та кінцівок;
розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За найменшої  підозри на ботулізм негайно  зверніться до лікаря! Госпіталізація  обов’язкова  незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Лікування ботулізму –  лише в умовах  стаціонару, де єдиним специфічним методом  лікування  є  введення   ботулінічного  антитоксину (протиботулінічної  сироватки).

Реклама

З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:

солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;

консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;

Реклама

консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;

не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;

не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

Памятайте! Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, ніж  лікувати.

Олена Шевченко