Кривий Ріг До сайту

Перехід на “зимовий” час: коли переводити годинники і чи буде це востаннє

У жовтні 2024 року українці традиційно перейдуть на “зимовий” час. Стрілки годинників варто перевести на одну годину назад. Проте й досі тривають дискусії з приводу доцільності переведення годинників.

Реклама

Як повідомляє Інформатор, Україна переходить на “літній” час в останню неділю березня, а на “зимовий” — в останню неділю жовтня згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року № 509.

У 2024 році перехід на зимовий час відбудеться в ніч з 26 на 27 жовтня. О 4:00 ранку за київським часом необхідно перевести годинники на одну годину назад — на 3:00. Це дозволить зберегти більше світлового дня протягом зимового періоду.

Реклама

Українці в ніч на 27 жовтня мають востаннє перевести стрілки годинників на зимовий час, який надалі вже не змінюватиметься. Це передбачено ухваленим Верховною Радою в обох читаннях законопроєктом №4201, яким скасовано перехід з “літнього” на “зимовий” час і навпаки. Проте на сторінці цього законопроєкту на сайті Верховної Ради вказано, що документ відправлений на підпис Президенту України 21 серпня 2024 року. Але Володимир Зеленський ще й його досі не підписав. Тому не можна стверджувати, що переведення годинників буде востаннє.

Переведення годинника в Україні 2024 на зимовий час: як адаптуватися

Щоб зменшити вплив переходу на зимовий час на самопочуття, варто дотримуватися кількох простих порад:

  • Почніть змінювати режим заздалегідь. Протягом тижня перед переведенням годинника намагайтеся лягати спати та прокидатися трохи раніше.
  • Дотримуйтесь графіка сну. Намагайтеся лягати спати та прокидатися в один і той самий час навіть у вихідні, щоб організм звик до нового розкладу.
  • Проводьте більше часу на свіжому повітрі. Денне світло допомагає стабілізувати біологічні ритми, тож намагайтеся частіше перебувати на вулиці вдень.
  • Варто зменшити споживання кофеїну та електронних пристроїв перед сном. Ці фактори можуть негативно вплинути на якість вашого сну.

Раніше Інформатор повідомляв, коли у Кривому Розі розпочнеться опалювальний сезон 2024/2025 року. Також ми писали, в Україні обмежать швидкість руху на дорогах з 1 листопада.

Реклама

Олена Шевченко

Реклама