Кривий Ріг До сайту

2-річна дитина з’їла сирий гриб у парку на Дніпропетровщині: що робити під час отруєння грибами

Отруєння населення дикорослими грибами щорічно реєструються по всій Україні, нерідко з летальними випадками, переважно в сезонний період (у травні – червні, наприкінці літа та в осінню пору року, коли є погодні умови). Підвищена вологість та висока температура на початку жовтня відкрили початок осіннього сезону грибів.

Реклама

Разом із тим, різко зросла кількість отруєнь. З початку 2024 року, від отруєння дикорослими грибами постраждали 90 осіб, із них — 19 дітей, тільки за перші два тижні жовтня отруїлися грибами 55 людей, із них — 9 дітей. Завдяки оперативній роботі медиків всі постраждалі живі та отримують необхідну допомогу, – повідомляє лікар з гігієни харчування відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ВСП «Криворізький РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Валентина Поросла.

На Дніпропетровщині станом на 14.10.2024 року зареєстровано 2 випадки отруєння дикорослими грибами з 2-ма постраждалими, у тому числі 1 малолітня дитина. В першому випадку постраждалий, вживав в їжу після термічної обробки заморожені гриби «рядовка зелена», зібрані восени в лісовій смузі міста Кам’янське.

Реклама

У другому випадку – дитина віком 2 роки 3 місяці, гуляючи з мамою в сквері Дніпра, знайшла дикорослий гриб та скуштувала його в сирому вигляді.

Найбільше насторожує те, що постійно серед отруєних грибами є діти. Звертаємо увагу особливо батьків з малолітніми дітьми та дорослих, що в сучасних умовах небезпечно збирати та споживати дикорослі гриби чи страви з них, аби уникнути отруєнь і страшних наслідків для здоров’я та життя!

Гриби — відносно «важка» їжа, яка є великим навантаженням на шлунок, через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються.  Не варто вживати гриби: дітям, вагітним, літнім, ослабленим людям  та з
проблемами травної системи. Слід зазначити, що для дітей, гриби абсолютно небажана, а то і шкідлива їжа.

Реклама

Ознаки отруєння грибами може проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб. Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми: різкий біль у животі, головний біль, підвищення
температури тіла, галюцинації, холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок), судоми, задуха, марення, зниження частоти пульсу, запаморочення.

За наявності симптомів отруєння негайно викликати швидку допомогу та промити потерпілому шлунок чистою водою провівши наступні процедури: випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої), викликати блювання, повторювати процедуру 2-3 рази, дати сорбенти (активоване вугілля) та дотримуватися постільного режиму.

Щоб не трапилось лиха, пам’ятайте:

Реклама

– найкраще відмовитись від збору та споживання дикорослих грибів, замінивши
їх грибами, які вирощують штучно (печериці, гливи), котрі підлягають
відповідному контролю та реалізуються в торговельній мережі;

– не купуйте гриби на стихійних ринках чи автошляхах!

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНИМИ ТА ОБАЧНИМИ! БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я ТА ЗДОРОВ’Я БЛИЗЬКИХ ВАМ ЛЮДЕЙ, А ОСОБЛИВО ДІТЕЙ!

Реклама