Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Олександр Вілкул: В Кривому Розі у рамках комплексної підготовки до зими, можливих блекаутів задля підтримки мешканців запускаємоще 58 новостворених Пунктів незламності

У Кривому Розі для зручності криворіжців відкрито і вже функціонує 213 Пунктів незламності.   З врахуванням додаткових пунктів їх буде понад 270. Олександр Вілкул, голова Ради оборони побував на одному з таких Пунктів незламності у Саксаганському районі, обговорили питання організації роботи та умови перебування мешканців у новоствореному Пункті. 

«Місто продовжує посилювати готовність критичної інфраструктури, також працює над розгортанням Пунктів незламності та обігріву. Це необхідно на випадок тривалих відключень електроенергії й можливих блекаутів. З початку війни Пункти Незламності та пунктів обігріву й підзарядки вже відвідали понад 80 тисяч людей.

Наразі підготовлені ще 58 нових Пунктів незламності. Один із них відкрили сьогодні на мікрорайоні Гірницький. Частина вже працює, частину доукомплектують усім необхідним. Нові пункти створені у 32 комунальних закладах освіти, 3 державних закладах (університети та училище), 11 закладах медицини, трьох терцентрах та 9 закладах культури. Робимо все можливе, щоб цієї зими мінімізувати наслідки ворожих атак та блекаутів.

Кожен Пункт територіально розташований так, щоб мешканцям було зручно дібратися до нього та скористатися усіма можливими послугами. Надіємося на краще, але маємо бути готовими до будь-яких сценаріїв. Тільки об’єднавшись, ми зможемо пройти всі випробування та подолати виклики війни», – зазначив Олександр Вілкул.

Для тимчасового перебування, під час тривалого відключення електроенергії чи тепла у Пунктах Незламності є все необхідне. Кожен Пункт оснащений генераторами, тепловими гарматами, старлінками, медичними аптечками, є куточки для матері та дитини. Люди можуть зігрітися, підзарядити мобільні телефони, випити гарячих напоїв, є куточки для дітей, зони для немовлят та інші важливі послуги. Для генераторів створено резервний запас палива.

Тільки у закладах освіти коштом міського бюджету ще у 2023 було облаштовано 118 Пунктів Незламності. Робота у цьому напрямку триває. І вже цього року запрацювало ще 32 Пункти.

Так, у новоствореному Пункті ЦДЮТ «Сонях», що в Саксаганському районі, одночасно може перебувати до 60 осіб. Встановлені – система супутникового зв’язку Starlink, дизельний генератор, 5 теплових гармат та буржуйка. Облаштовано зона відпочинку, дитячий куточок, читальна та ігрова зони, кімната матері і дитини.

«У разі тривалого аварійного відключення електроенергії, Пункти Незламності стануть острівцем безпеки, стабільності, тепла, які функціонують цілодобово і безкоштовно для тимчасового перебування. Наш Пункт розпочав вже працювати з 1 жовтня. Люди тут можуть підзарядити телефони та обігрітися. У нас є завжди запас води, чай, кава, все що необхідно на перші години блекауту. Також ми підготували місця для відпочинку. Зручно, що є столик для немовлят та запас памперсів, гігієнічних серветок, все що необхідно для мами та малюка. Також, у нас є можливість для приготування їжі в умовах польової кухні», – розповіла директор закладу Конєва Марина.  

Інформацію про Пункти незламності можна переглянути на інтерактивній карті Пунктів незламності.

(https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=ru&mid=1Z21f3VX5RtkvOLKf7p03GHQrf1fmYgo&ll=47.96882419815596%2C33.49927052311374&z=11)

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору