Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

16 жовтня – день здорового харчування: що радять лікарі


16 жовтня відмічається Всесвітній день здорового харчування. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 80% захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40% з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини. Кожна п’ята смерть у світі трапляється саме через те, що люди не їдять здорову їжу.

Розповідає лікар з гігієни харчування  Південного відділення ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Валентина Поросла.

Характер харчування відіграє важливу роль у зниженні ризику розвитку хронічних неінфекційних захворювань, особливо так званих “хвороб цивілізації”: серцево-судинних, онкологічних, діабету, ожиріння, остеопорозу, карієсу.

Здорове харчування – це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.

Рекомендації щодо здорового харчування:

1. Споживайте адекватну кількість калорій з їжею для задоволення власних потреб в енергії та основних поживних речовинах (білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, вітаміни, мінерали).
2. Споживайте достатню кількість корисних харчових продуктів щодня: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів.
3. Уникайте частого споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом солі, цукру та жиру, зокрема трансжирних кислот  (харчові продукти, що пройшли технологічну обробку).
4. Намагайтеся дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок.
5. Пийте достатньо рідини, обирайте напої, котрі не містять багато калорій. Не починайте вживати алкоголь чи обмежте його споживання. Слід істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв.
6. Постійно і ретельно дотримуйтеся правил харчової безпеки, зокрема чистоти, обирайте лише якісні та безпечні харчові продукти, із належними умовами їхнього транспортування, зберігання та приготування.
7. Намагайтеся більше рухатись і займатися фізичними вправами щодня.

Змінити раціон за один день неможливо: головне послідовно йти до мети — тоді здорове харчування стане для вас природним.

Нагору