Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

15 жовтня Всесвітній день чистих рук: як правильно їх мити, щоб не захворіти

15 жовтня відзначають Всесвітній день чистих рук. Більшості інфекцій, що передаються через брудні руки, можна запобігти, дотримуючись гігієни рук.

На наших руках живе величезна кількість мікроорганізмів, деякі з них дуже небезпечні. Навіть малі подряпини чи рани можуть спричинити вірусні, бактеріальні, грибкові захворювання та кишкові інфекції, гельмінтози, – розповідає лікар-епідеміолог Північного відділення ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Ніна Миронова.

Найбруднішими предметами нашого повсякденного життя є: мобільні  телефони, письмові столиклавіатура та мишка комп’ютера, кнопки ліфтавимикачі світла, дверні ручки та усі поруччя. На руках ховається в середньому 840 000 різних мікроорганізмів. Більша частина з них існує піднігтями, на бічних частинах долонь і в складках шкіри. Причому на вологих руках (липких, брудних) до 1000 разівмікробів більше, ніж на сухих. І майте на увазі: мокрі, не витерті паперовим рушником чи не висушені повітряноюсушкою руки одразу знову забруднюються і те їх миття буломарним. Якщо мило та вода недоступні, для обробки рук можна використовувати спеціальні дезінфікуючі засоби для рук із вмістом щонайменше 60% спирту.

Намилювати руки потрібно хоча б 20 секунд – це дуже важливо. Загалом процедура миття рук має тривати близько хвилини.

Під час миття рук варто дотримуватись такої послідовності: 

намочити руки;

нанести мило;

ретельно потерти долоні;

потерти правою долонею по поверхні лівої руки і навпаки;

потерти долоні з переплетеними пальцями;

ретельно потерти кінчики пальців;

окремо потерти великі пальці рук;

змити мило під проточною водою;

Витерти руки насухо.

Нагору