Кривий Ріг До сайту

В російському полоні загинула журналістка з Кривого Рогу

В російському полоні загинула журналістка з Кривого Рогу Вікторія Рощина. Вікторія зникла безвісти 3 серпня минулого року на окупованій частині Запорізької області. Туди вона вирушила, щоб підготувати черговий матеріал.

Реклама

Про це повідомляє Інформатор з посиланнм на відомого громадського діяча, співзасновника громадсько-культурного центру Шелтер Плюс Романа Морозова.

Як пише Роман: “Вікторія прийшла в журналістику в 16 років. Спеціалізувалася на темах криміналу, правозахисної діяльності та судової системи. З початком повномасштабної війни робила репортажі з гарячих точок та з окупованих територій. Вікторія Рощина була авторкою репортажів для «Радіо Свобода», «Українська правда», hromadske, «Українське радіо», «UA:Перший», «Цензор.нет» тощо.

Реклама

У журналістки вже був досвід перебування в полоні – в березні 2022 року її захопили російські окупанти та десять днів утримували в Бердянську.

Тільки за 9 місяців після серпневого зникнення, у квітні 2024 року, росіяни підтвердили, що Рощина в Росії. За що її затримали, в чому її обвинувачують, де вона перебуває та в якому стані – все це залишалося невідомим.

У вересні росія погодилася включити Вікторію в найближчий список для обміну полоненими. Її чекали вдома. Але 13 вересня обмін відбувся, а Вікторію так і залишили в полоні.

Реклама

Як вказано в листі міноборони рф до до батька Вікторії Володимира Рощина, Вікторія загинула 19 вересня. Тепер її обіцяють повернути “в рамках обміну тілами затриманих осіб”.

Як повідомляє офіс Генерального прокурора, у звʼязку з інформацією про смерть української журналістки Вікторії Рощиної в рф, кримінальне провадження, відкрите за фактом її зникнення, докваліфіковано – воєнний злочин, поєднаний з умисним вбивством.

Досудове розслідування за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюватиме Головне слідче управління Служби безпеки України.

Реклама

Раніше Інформатор писав про те, що на Курщині загинув розвідник з Кривого Рогу.  Також ми писали про загибель на фронті батька двох дітей з Кривого Рогу.