Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Вірус Коксакі, вірус Західного Нілу, сказ: що варто знати про смертоносні захворювання і як уберегтися

3 жовтня проводиться День визнання вірусів. Віруси найбільше люблять жити в живому організмілюдини, тварини чи рослини. Саме в організмі віруси займаються улюбленою справою – розмноженням. Але вони вміють виживати й поза організмом. Здебільшого десь на дверних ручках, столах, поручнях маршруток та інших поверхнях. Віруси полюбляють низку температуру, вологість, туман.

Віруси викликають захворювання  на грип, атиповупневмонія, хворобу Ебола, ВІЛ, гепатити, коронавіруси, – розповіла лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду(спостереження) та профілактики інфекційних хвороб ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Лариса Коток.                                                       

Найбільш смертоносним є вірус Ебола  – вбиває до 90% людей, яких він заражає. Перші відомі спалахи лихоманки Ебола серед людей відбулися одночасно в Судані і Демократичній Республіці Конго в 1976 році. Новий спалах в Західній Африці почався на початку 2014 року і є найбільшим і найскладнішим спалахом захворювання на сьогоднішній день.

Вірус Марбург схожий на вірус Ебола в тому, що обидва можуть викликати геморагічну лихоманку,  у інфікованих людей розвивається висока температура і кровотеча по всьому тілу, що може призвести до шоку,  смерті. В період спалаху 1998-2000 років в Демократичній Республіці Конго, а також під час спалаху в Анголі в 2005 році цей показник склав понад 80%. Вірус переноситься від тварин до людей, зокрема від фруктових кажанів.

Серйозною проблемою залишається сказ, яку спричинює нейротропний вірус сказу. Хоча є вакцини проти сказу, проте якщо ви не отримаєте лікування, є 100% ймовірність, що ви помрете.

У сучасному світі найбільш смертоносним вірусом є також  вірус імунодефіциту людини ВІЛ. 36 мільйонів чоловік померли від ВІЛ з тих пір, як ця хвороба була вперше виявлена на початку 1980-х років. Майже 1 з кожних 20 дорослих в країнах Африки на південь від Сахари є ВІЛ-інфікованим.

У 1980 році Всесвітня асамблея охорони здоров’я оголосила світ вільним від вірусу натуральної віспи. Але до цього люди боролися з віспою протягом тисяч років, і в результаті цієї хвороби загинуло приблизно 1 з 3 заражених. Це залишило живих з глибокими шрамами і часто зі сліпотою.

За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань, понад 600 осіб в США в даний час заразилися хана вірусом і 36% померли від цієї хвороби. Вірус не передається від однієї людини до іншої, скоріше, люди заражаються хворобою від контакту з інфікованими мишами.

За даними ВООЗ, протягом типового сезону грипу в світі від цієї хвороби помирає до 500 000 чоловік. Але іноді, коли з’являється новий штам грипу, пандемія призводить до швидшого поширення захворювання і, часто, вищого рівнясмертності. Найсмертельніша пандемія, яку іноді називають іспанським грипом, почалася в 1918 році і призвела до захворювання 40% населення світу, в результаті чого загинуло близько 50 мільйонів чоловік.

Вірус денге вперше з’явився в 1950-х роках на Філіппінах і в Таїланді, і з тих пір розповсюдився по тропічним і субтропічним регіонах земної кулі. За даними ВООЗ, на денге захворюває від 50 до 100 мільйонів чоловік в рік. Вірус викликає  захворювання, зване геморагічною лихоманкою денге, і це захворювання має рівень смертності 20%, якщо його не лікувати. Переносниками хвороби є тигрові комарі.

В даний час доступні дві вакцини для захисту дітей від ротавірусу, який є основною причиною важких діарейних захворювань серед немовлят і дітей молодшого віку. Вірус може швидко поширюватися фекально-оральним шляхом. За оцінками ВООЗ, в усьому світі 453 000 дітей молодше 5 років померли від ротавірусної інфекції в 2008 році. Але країни, які ввели вакцину, повідомили про різке зниження числа госпіталізацій і випадків смерті від ротавірусу.

Небезпечний вірус Ласса, яким люди заражається шляхом прямого контакту з кров’ю, сечею, фекаліями або іншими виділеннями людини, зараженої лихоманкою Ласса.

В 2020 році у елітному готелі в Турції сім’я з України заразилась вірусом Коксакі. Надзвичайно заразне вірусне захворювання із групи ентеровірусів. Інфекцію вірусу вперше виявили в маленькому містечку Коксакі в США, звідки і назває досить небезпечним, оскільки може викликати дуже серйозні захворювання у дітей (наприклад, асептичний менінгіт). Найчастіше це захворювання зустрічається в дитячому віці. Розмноження вірусу Коксаківідбувається в шлунково-кишковому тракті. Серед найнебезпечніших ускладнень виділяють зневоднення внаслідок частого блювання та діареї, серцеву недостатність, набряк легень, міозит, гепатит, енцефаліт, міокардит.

У США та Європі спостерігається поширення вірусу Західного Нілу. Щорічно близько 2000 американців заражаються вірусом Західного Нілу, з яких 1200 страждають від серйозних неврологічних ускладнень, що загрожують життю, а більше 120 випадків закінчуються летально. Основними носіями вірусу є птахи. Комарі заражаються, коли п’ють кров хворих птахів, а потім переносять вірус на людей. Зростає занепокоєння, що зміни клімату можуть призвести до збільшення спалахів вірусу Західного Нілу як у США, так і в інших регіонах світу. Не оминула лихоманка і Україну. В Хмельницькому, Києві, Вінницькій області від цієї гарячки померли люди. Найбільш небезпечними є ураження нервової системи, які можуть призвести до важких ускладнень – менінгіту та енцефаліту.

ООН повідомила про новий спалах захворювання, викликане вірусом мавп в Африці. В Африці серед біженців зареєстровано не менше ніж 88 випадків захворювання на віспу мавп (mpox), з них 68 серед біженців у Демократичній Республіці Конго.

Щоб врятуватися від вірусів –обов’язковий крок номер один — вакцинація. Універсальної вакцини не існує. Окремі вакцини рятують, наприклад від краснухи, вітрянки, кору. Тому подбайте про захист ваших дітей від таких  дитячих інфекцій.

Крок номер два — гігієна. Віруси можуть жити на поверхні. Торкнутись дверної ручки, на якій є вірус, а потімоблизати пальця чи почухати око — означає захворіти. Часте миття рук – кращий метод профілактики.

Олена Шевченко

 

Нагору