Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Кір – інфекційна хвороба: як уберегтися

З червня 2023 року зростає загальна кількість випадків кору серед країн європейського союзу (Румунія оголосила епідемію кору у грудні 2023 року, а вже у липні 2024 року у 18 країнах зареєстровано 815 випадків). Із-за недостатнього рівня охоплення вакцинацією проти кору у ряді країн ЄС кількість випадків буде  збільшуватись, а також ймовірно збільшення завізних випадків.  

За 7 місяців 2024 року в Україні було зареєстровано 16 завізних випадків кору: 9 з Румунії, 3 з Єгипту, 1- з Туреччини, 1- з США, 1- з Великої Британії, 1- з Німеччини. Кір – інфекційна хвороба, будник якого потрапляє до організму через верхні дихальні шляхи або кон’юнктиви.

Вірус кору мало стійкий у довкіллі — він швидко гине під впливом сонячного світла, ультрафіолетових променів, при нагріванні до 50°C , під впливом дезінфекційних засобів. Інфікована людина може передавати вірус ще за чотири дні до і за чотири дні після появи у неї висипу. На цій початковій стадії можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. За
кілька днів з’являється висип — спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу включно із руками та ногами. Він тримається 5–6 днів і потім зникає. У середньому, висип з’являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Ризик захворіти для невакцинованих подорожуючих є високим, оскільки 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа з високою ймовірністю захворіють, якщо вони не були щеплені. Профілактичні заходи запобігання інфікування: Основним методом специфічної профілактики кору є вакцинація, яка в Україні є обов’язковою для дітей. Вакцинація дітей для профілактики кору проводиться у віці 12 місяців (перше щеплення) друге щеплення – у віці 6 років.

У разі появи висипань самоізолюйтеся та за допомогою засобів зв’язку зверніться до сімейного лікаря.

Інформаційний бюлетень

Нагору