Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Одягайте маски: як довго у Кривому Розі вируватиме пилова буря

Зранку 30 вересня у Кривому Розі спостерігається сильне запилення повітря. Це сталося через пилову бурю в районі Каспію, яка потоками вітру донеслася й до України. Попередньо, така ситуація зберігатиметься ще кілька днів. 

Повідомляє Інформатор із посиланням на публікацію Міндовкілля.

За інформацією Укргідрометцентру, згідно з супутниковими даними сьогодні вранці на територію України потрапив пил з Каспійської низовини. Він погіршує якість повітря. У Дніпропетровській області очікується найбільша концентрація пилових частинок.

Така ситуація з атмосферним повітрям утримається попередньо до п’ятниці, коли напрям вітру в Україні зміниться на південний та західний. Пил потраплятиме до нас хвилями, тобто покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря.

В Укргідрометцентрі пояснили, чому комбінуються ситуації з забруднення пилом та димом. Біля землі ми маємо північний потік, тому задимлення поширюється на нашу території з північного-сходу, де є джерела диму. В той час як на висоті переважає потік з південного сходу, якраз з місця поширення пилу.

Пилові бурі зазвичай виникають у регіонах, де ґрунти мають низький вміст вологи і покриті лише невеликою кількістю рослинності або зовсім позбавлені її. Це можуть бути пустелі, напівпустелі або степові зони, як, наприклад, Каспійська низовина. У таких місцях, коли сильні вітри підіймаються, вони захоплюють дрібні частинки ґрунту, піску або пилу з поверхні землі і переносять їх на великі відстані.

Коли пилова буря досягає території України, це викликає кілька проблем. Перш за все, візуально помітна імла або туман, що утворюється від пилових частинок, погіршує видимість на дорогах і може впливати на безпеку руху. Крім того, пилові частинки мають негативний вплив на здоров’я населення. Дрібнодисперсний пил легко проникає в дихальні шляхи людини і може викликати подразнення, особливо у людей із хронічними захворюваннями легенів, астмою або алергією.

Що робити під час пилової бурі?

Під час пилової бурі слід уникати перебування на відкритому повітрі, особливо це стосується людей з проблемами дихання. Рекомендується тримати вікна зачиненими та використовувати очищувачі повітря в приміщеннях. Також необхідно носити захисні маски або респіратори, якщо необхідно виходити на вулицю. Водіям варто бути особливо обережними через знижену видимість на дорогах.

Рекомендації, щоб зменшити вплив брудного повітря на організм

Олена Шевченко

Нагору