Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Сказ: як уберегтися і чи були зареєстровані випадки у Кривому Розі в 2024 році

Заразитися сказом можна від диких та свійських тварин через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, контакт зі слизовими оболонками, ослинення хворою твариною. Найчастіше люди інфікуються в результаті контакту з хворими на сказ домашніми котами, собаками та дикими тваринами: лисицями, вовками та кажанами. Слина інфікованих сказом тварин стає заразною в останні дні інкубаційного періоду від моменту зараження та залишається такою протягом усього періоду хвороби.

Для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до державних лікарень ветеринарної медицини. У разі виявлення клінічних ознак захворювання у тварини, таких як слиновиділення, водобоязнь, агресивність, відмова від їжі і води, тварина не відгукується на поклик, відчуває труднощі з ковтанням, з’являється хиткість ходи, необхідно терміново звернутися до державної лікарні ветеринарної медицини, – розповідає лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду(спостереження) та профілактики інфекційних хвороб ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Лариса Коток.

Епідеміологічна ситуація в Україні щодо захворюваності на сказ залишається нестійкою. Щороку за медичною допомогою з приводу укусів тваринами звертається близько 4000 осіб. В 2024 в Україні зареєстровано 1 випадок захворювання на сказ у людей – в Харківській області.

В  місті Кривий Ріг за 9 місяців 2024 року з приводу травмувань тваринами звернулось 1295 осіб. Серед людей випадків сказу в 2024 році не зареєстровано. Проте за 9 місяців 2024 року зареєстровано 7 випадків сказу у тварин в Криворізькому районі: 2 у собак (с. Інгулець, с. Златопіль), 2 у котів (с.Олександрівка, с.Нове), 2 у лисиць (с.Гречані Поди, с. Вільне) та 1 випадок у собаки в Покровському районі м. Кривого Рогу.

Якщо вас вкусила чи подряпала дика або бездомна тварина, статус вакцинації якої неможливо встановити, варто негайно промити рану водою, не менше 15 хвилин, щоб максимально змити вірус з милом та звертатися по медичну допомогу до найближчого пункту надання медичної допомоги  або до вашого сімейного лікаря. Медичний працівник оцінить ситуацію та за необхідності порекомендує розпочати курс вакцинації від сказу. Навіть потрапляння слини незнайомої бездомної та/або дикої тварини на пошкоджені
шкірні покрови може бути показанням до початку лікування. Вакцина від сказу (антирабічна) запобігає виникненню захворювання сказом у 96–99 % випадків.

У разі інфікування людини сказом показане негайне введення антирабічної вакцини. Вакцина ефективна в разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи попадання слини на пошкодженні шкірні покриви. У разі небезпечної локалізації укусів (обличчя, шия, голова, пальці рук, промежина), множинних або дуже глибоких поодиноких укусів, попадання слини на слизові оболонки, будь-яких ушкоджень, завданих хижими тваринами, кажанами і гризунами, коли є ризик короткого інкубаційного періоду, окрім вакцини застосовують і людський антирабічний імуноглобулін. Якщо з моменту контакту із твариною минуло більше трьох діб, антирабічний імуноглобулін не застосовують.

Пам’ятка про сказ

Нагору