Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Правець – смертельна «хвороба подряпин»: як запобігти

10 вересня невакциновану дитину з симптомами правця у важкому стані госпіталізували до відділення інтенсивної терапії одної з лікарень Львівської області. Десятирічний хлопчик пошкодив гострим предметом палець лівої руки 20 серпня, а через два тижні в нього виникли симптоми правця: болі та судоми у м’язах ніг, порушення мовлення та ковтання, тризм (спазм жувальних м’язів). Ситуація виникла через відмову батьків вакцинувати дитину проти правця за календарем профілактичних щеплень. Хлопчику надається весь обсяг лікування.

Найефективнішим методом запобігання правцю є активна імунізація препаратами, які містять правцевий анатоксин. Вакцинація безоплатна в Україні. Щоб отримати щеплення, записуйтеся до свого сімейного лікаря, з яким підписали декларацію, або зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я, – розповіла лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ Лариса Коток.

Вакцинацію для профілактики правця за Календарем щеплень проводять у 2 місяці (перше щеплення), у 4 місяці (друге щеплення), у 6 місяців (третє щеплення), у 18 місяців (четверте щеплення). Ревакцинація відбувається у 6 років та 16 років. З 26 років планова ревакцинація для дорослих обов’язкова кожні 10 років!

У Кривому Розі вакцинація АКДП до року за вісім місяців 2024 року становить 64,1%, АКДП 18 місяців – 59,8%; АДП у 6 років – 75,8%, АДП – м у 16 років – 59,2%, АДП-м дорослі – 40,6%. Вакциновані хворіють на правець майже в 10 разів рідше за невакцинованих. 88,3% випадків правця в Україні за останні десять років — серед або невакцинованих, або щеплених з порушенням календаря щеплень, або в людей, у яких відсутні документальні дані про щеплення.

За сім місяців 2024 року в Україні зареєстровано вісім випадків правця, з яких половина — серед дітей. Один випадок — летальний. Інші хворі на правець тривалий час перебували на лікуванні в лікарні ( деякі понад три місяці). Але шлях до стабілізації їх стану деяких був досить довгим та складним. Медикаментозна седація, штучна вентиляція легень, дороговартісні ліки, тривала реабілітація – ось що пережили ці хворі. І всіх цих страждань можна уникнути, якщо своєчасно вакцинуватись.

У Кривому Розі за останні роки випадки правця не реєструвались. Правець не передається від людини до людини — лише внаслідок травмування, коли пошкоджуються шкіра та слизові оболонки, оскільки у рану можуть потрапити спори збудника. Правець вражає нервову систему і проявляється сильними судомами, сильними болями у кістках, порушенням ковтання. Інфікуватися правцем можна у разі потрапляння
бруду в рану або поріз, внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини. Наприклад, дорослий чи дитина може інфікуватися, поранившись цвяхом, через подряпини.

Ризики смерті від правця високі — від 10% до 70% залежно від лікування, віку та стану здоров’я. Відсоток летальності залежить і від попереднього вакцинального статусу: навіть людина має попередні щеплення – шанси на одужання виші. Якщо є травма, зверніться до лікаря за екстреною профілактикою. Перші симптоми: біль і посмикування м’язів, важко відкрити широко рот, дивна (сардонічна) посмішка, судоми.  Не варто випробовувати долю.

Батьки, нагадуємо: життєво необхідно вчасно вакцинувати дітей проти такої небезпечної інфекційної хвороби, як правець, щоб запобігти важким або й непоправним наслідкам. Ризики смерті від правця без вакцинації, навіть з отриманням медичної допомоги можуть сягати 80%. Більшість тих, хто одужав, залишаються інвалідизованими, навіть після отримання лікування з використанням найсучасніших методів.

Олена Шевченко

Нагору