Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні ширяться хвороби, переносниками яких є комарі

Гарячка Західного Нілу — інфекційна хвороба, що передається через укуси комарів. Уперше збудник гарячки було виявлено у 1937 році у жінки, що проживала в районі Західного Нілу (Уганда). Головним джерелом та резервуаром у природі є птахи. Гарячка Західного Нілу поширена у країнах Африки, Азії та Середземноморського регіону. Окремі випадки фіксуються у Центральній Азії, на Закавказзі, США, Канаді, Мексиці, Центральної Америки, Карибському басейні, Австралії. Іноді також реєструються в Україні.

В Україні щорічно реєструються спорадичні випадки захворювання людей на гарячку Західного Нілу (ГЗН). За період з 2017 по 2023р.р. в країні зафіксовано 84 випадки гарячки. Останнім часом спостерігається тенденція зростання захворюваності. Джерелом захворювання виступають птахи. Основними переносниками вірусу є комарі роду Culex, які заражаються під час харчування кров’ю інфікованих птахів. Комарі передають вірус людям і тваринам.

Як повідомляє лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду(спостереження) та
профілактики інфекційних хвороб ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Лариса Коток, а даними Центру громадського здоровʼя України з початку 2024 року зареєстровано 50 випадків цього захворювання, а в серпні – 41 випадок, троє пацієнтів, на жаль, померли через важке ускладнення – менінгоенцефаліт. Двоє з них – жителі столиці, які мешкали на правому та лівому берегах. Ще один померлий – мешканець Черкаської області.

Сезонність — літньо-осіння. Вакцини для профілактики гарячки Західного Нілу не існує. Інфікована людина не заразна. Майже у 80% інфікованих людей хвороба має безсимптомний перебіг. У 20% протягом 3–14 днів після зараження проявляються симптоми: підвищення температури, головний біль, втома, біль у м’язах, суглобах, спині, нудота, блювота, інколи шкірні висипання на тілі.

Комарі виступають переносниками також інших інфекційних захворювань. Серед трансмісивних інфекційних хвороб в Україні особливе епідемічне значення через наявність переносників збудників (комарів) та сприятливі клімато-географічні умови для їх розвитку в організмі членистоногих мають також малярія, дирофіляріоз, В країні після ліквідації місцевої малярії у 1960 році мають місце завізні випадки цього захворювання. За період 2017-2023 років було 208 випадків завізної малярії, з них серед громадян України – 70,9%, іноземців – 29,1%. За 7 місяців 2024 року в країні зареєстровано 2 випадки завізної малярії.

Місто Кривий Ріг не є винятком, поодинокі випадки завізної малярії теж реєструються в місті. Останній випадок зареєстрований в 2019 році.

Дирофіляріоз – єдиний трансмісивний гельмінтоз, що реєструється в країні і має тенденцію до зростання. Так у період з 1997-го по 2023 рік захворюваність дирофіляріозом населення країни зросла у 63,6 рази. Дирофіляріоз реєструється в усіх регіонах країни. Щороку 1-2, 4-6 випадків дирофіляріозу реєструються і в Кривому Розі.

Найбільша кількість випадків (11) зареєстровано в 2011 році. Останній випадок зареєстрований в лютому 2024р. – у мешканця Довгинцівського району, видалено гельмінта 11 см з лівої скроні.

Щоб захиститися від укусів комарів:

– обирайте одяг з довгими рукавами із щільної тканини;
– використовуйте засоби від цих комах;
– за потреби здійснюйте дезінсекцію приміщення.

Особливу увагу зверніть на заходи профілактики під час подорожей до країн, у межах яких реєструють випадки захворювання на гарячку Західного Нілу та малярії.

Нагору