Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

О. Вілкул: Попри виклики воєнного часу ми адаптували освітній процес аби навіть при змішаної формі навчання діти відвідували й очні заняття-консультації

Кривому Розі новий навчальний рік розпочнеться у змішаному форматі в 125 криворізьких гімназіях та ліцеях з можливістю проведення консультацій в очному форматі.

29 серпня на базі однієї з криворізьких гімназій відбулась традиційна серпнева конференція «Розбудовуємо освіту переможців» з керівниками закладів загальної середньої освіти. Конференція стала важливою платформою для обговорення підсумків минулого навчального року, визначення пріоритетів та планів на новий рік.

Голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул взяв участь у відкритті конференції.  Він наголосив на важливості освітніх змін і підтримці цих ініціатив.

«Освіта є основою для розвитку нашого міста і країни в цілому. Я вдячний за стійкість та потужність освітян. Саме освіта Кривого Рогу взяла на себе найбільше навантаження з прийому, харчування, розміщення та створення умов для проживання внутрішньо переміщених осіб та інших осіб, задіяних до захисту міста і регіону. Освітні заклади стали осередками згуртування та об’єднання громад мікрорайонів, у яких вони розташовані. Школи підготовлені та залишаються пунктами видачі продуктових наборів для мешканців у кожному районі. За короткий час розгорнуто від перших 46 до 150 Пунктів незламності, що функціонують сьогодні на базі закладів освіти. На сьогодні їх відвідало понад 79 тисяч людей. Попри виклики воєнного часу, повітряні тривоги, збій електро- та водопостачання міська влада, освітяни, батьки й діти – всі разом, ми змогли адаптувати освітній процес до нинішніх реалій, створити належні безпекові умови, аби навіть при тимчасовій змішаної формі навчання діти мали можливість відвідувати й очні заняття. Зараз у криворізьких закладах освіти вже створено 211 укриттів на 38 158 місць, які отримали дозвіл від ДСНС», – підкреслив О. Вілкул.

Місто продовжує ремонтні роботи в закладах та розширення для збільшення місць і покращення більш комфортних умов перебування й навчання.

«Там, де не дозволяють підземні площі, будуються нові три протирадіаційні укриття у форматі підземних шкіл. Також, до облаштування укриттів залучаємо благодійні організації, які допомогли відремонтувати 15 укриттів. Маємо в планах придбання модернізованих мобільних укриттів і для закладів освіти», – сказав Вілкул.

Кривий Ріг активно співпрацює з міжнародними партнерами, проводячи надзвичайно важливу роботу для створення та розвитку навчально-творчих просторів, які відповідають сучасним стандартам та потребам дітей. У майже 70 закладах загальної середньої освіти, завдяки міжнародним благодійним, дитячим фондам та гуманітарним організаціям (USAID (США), Terre des hommes (Франція), Дитячий фонд ООН UNICEF, мерія м. Еспоо (Фінляндія), Міжнародна організація з міграції, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, UNICEF, БФ Київської школи економіки (KSE), ACTED (Франція), Solidarites International (Франція), GIZ (Німеччина), Гуманітарна місія «Проліска» тощо) функціонують освітні простори, дружні до дітей, за різними напрямами діяльності. Також, містом та закладами освіти підписано відповідні меморандуми з різними містами Еспоо (Фінляндія), Дуйсбург (Німеччина), Лінгдал (Норвегія), Люблін (Польща) та з великими авторитетними міжнародними організаціями: Дитячим фондом ООН (UNICEF), Міжнародною Організацією Міграції.

«У сучасному світі зміни відбуваються з неймовірною швидкістю. Війна поставила перед нами багато життєвих завдань, але й відкрила для нас нові можливості. Ми намагаємося відповідати викликам часу, що вимагають від освітньої системи швидкої адаптації та інноваційного підходу. Маємо амбітні плани з подальшого покращення системи освіти міста через реалізацію міжнародного проєкту «Розвиток Кривого Рогу та Криворізького району», започаткованого нашим містом спільно з представництвом Люксембурзької державної агенції з розвитку «LUXDEV».

Проєкт направлений на підвищення якості технічної освіти, комплексної підтримки дітей, які мають труднощі в навчанні, дітей з особливими потребами; розширення послуг для дітей дошкільного віку. Натепер очікуємо отримання близько 10 тисяч хромбуків для учнів та понад тисячі – для педагогів», – зазначив заступник міського голови Сергій Мілютін.

Завдяки розширенню співпраці з міжнародними партнерами з 2022 року отримано близько 6 тисяч одиниць гуманітарної благодійної допомоги у вигляді технічного обладнання. Всі вони сьогодні використовуються в закладах. Це, в першу чергу, суттєва допомога у навчанні та подальшому опануванні цифрової освіти дітям з числа внутрішньо переміщених осіб та сімей вразливих категорій.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору