Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як зберігати воду і продукти під час перебоїв з електро- і водопостачанням

Через обстріли обʼєктів енергетики державою-терористом росією, відбуваються екстрені відключення електроенергії та перебої з водопостачанням. Водночас, за погодними умовами стоять ще спекотні дні. Вживання зіпсованої їжі та використання неякісної води можуть спричинити отруєння і призвести до серйозних наслідків.

Памʼятку про поведінку з продуктами і водою під час відключення світла розробили фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦ КПХ МОЗ.

Щоб зберегти своє здоров’я в таких умовах, якщо у вас зникло централізоване водопостачання:

  1. Використовуйте бутильовану/привізну воду, воду з пунктів роздачі, організованих місцевою владою.
  2. Зберігайте запас питної води у чистій, щільно закритійтарі, щоб уникнути забруднення.
  3. Якщо немає доступу до бутильованої чи привізної води, використовуйте воду з бюветів або колодязів, обовʼязково прокричати виш її перед вживанням. Кип’ятіть воду до утворення бульбашок на її поверхні та дайте охолонути природним шляхом.
  4. Не зберігайте воду на сонці. Пластикові та скляні пляшки можуть нагріватися під впливом сонячних променів, що призводить до виділення шкідливих хімічних речовин у воду. Тому краще тримати воду в прохолодному, темному місці бажано в скляних ємностях.
  5. Слідкуйте за терміном придатності води. Відкриті пляшки можуть стати місцем розмноження бактерій, тому завжди закривайте їх після кожного використання. Після відкриття пляшку варто використати за 3–5 днів, інакше якість води може погіршитися.
  6. Не зберігайте воду поруч з хімікатами.
  7. Багаторазовий скляний посуд потрібно мити щодня з використанням мийних засобів та теплої води, щоб уникнути розмноження бактерій.
  8. Не використовуйте одноразові пляшки повторно. Це можебути небезпечно для здоров’я.


Як зберігати їжу під час спеки, коли довгий час відсутнє електропостачання:

  1. Відчиняйте холодильник і морозильну камеру лише за потреби і на якомога коротший час.
  2. Покладіть у холодильник акумулятори холоду абоємності з замороженою водою для збереження низької температури.
  3. Якщо під час спеки відключення триває довше 4 годинні коли не куштуйте швидкопсувні продукти (м’ясо, птиця, риба і залишки їжі), щоб визначити, чи вони безпечні. Якщо є сумнівивикиньте.
  4. Якщо продукти в морозильній камері розморозилися, їх потрібно негайно приготувати. Якщо такої змоги немаєвикиньте, оскільки після повторного замороження продукти можуть стати небезпечними для вживання.
  5. Не залишайте приготовлені страви більше, ніж на 2 години поза межами робочого холодильника.

Нагору