Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Кривому Розі зросла захворюваність на гострі кишкові інфекції. Що треба знати, щоб не заразитися

В Кривому Розі за 7 місяців 2024 року зареєстрували 740 випадків гострих кишкових інфекцій (інтенсивний показник захворювання становить 114,42 на 100 тисяч населення). За аналогічний період 2023 року в місті було зареєстрованих 420 випадків (інт. показник відповідно 64,94).

Спостерігається  зростання захворюваності в 1,76 раз. Серед хворих 64,7% діти віком до 17 років; за даний період 2023року відсоток захворювань серед дитячого населення становить 59,5%. Тільки за три тижні серпня в місті зареєстровано зростання практично  на 60%, 122 випадки гострих кишкових захворювань, з них у  дітей -71(58,2%),  в 2023 р.- 72 випадки, з них  дітей – 19 (26,4%).

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які зазвичай активізуються влітку. Симптоми – підвищена температура, біль в областіживота, пронос та блювота. У разі наявності такихсимптомів необхідно обов’язково звертатися за медичноюдопомогою.

Зазвичай збудники гострих кишкових інфекційпотрапляють до організму людини через забруднені харчовіпродукти, забруднену воду та під час купання у забрудненихводоймах. Інкубаційний період може тривати від декількохгодин до семи діб.

Аби запобігти гострим кишковим інфекціям, необхідно дотримуватися правил профілактики: підтримувати чистоту, використовувати безпечну воду та продукти, термічно обробляти їжу та не купатися у забруднених водоймах.

Рекомендації підготовила лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики   інфекційних хвороб ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ Ларисою Коток. 

Нагору