Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

«ДОПОМОЖЕМО, ПІДКАЖЕМО, НАВЧИМО, СПРЯМУЄМО!». У Кривому Розі пройшла 5-та діалогова платформа з підтримки ветеранів та їх сімей

У Кривому Розі, в рамках реалізації нової ветеранської політики – політики Героїв, пройшла діалогова платформа, центральною темою на якій було питання працевлаштування ветеранів.

Організатори заходу – Рада оборони міста та виконком міської ради.

Голова Ради оборони міста Олександр Вілкул сказав: «Комплексна робота з ветеранами в місті організована з 2014 року. За цей час на підтримку ветеранів спрямовано 3,6 млрд. грн. З них 1,3 млрд. грн. на – соціальний захист та майже на 2,3 млрд грн. Рада оборони міста надала допомогу військовим частинам. У квітні 2024 року було прийнято Комплексну програму підтримки захисників і захисниць України та членів їх сімей. Вона передбачає 70 заходів і на їх реалізацію передбачено 500 млн грн. Фактично, ми створюємо цілісну екосистему по роботі з ветеранами та їх рідними. І для нас важливий кожний напрямок: як-то спорт, надання адмінпослуг, реабілітація воїнів, соціальна підтримка та багато іншого. Ми маємо допомогти ветеранам адаптуватися до цивільного життя і залучаємо для цього всі ресурси!».

До обговорення дуже актуального для ветеранів та їх родин питання запросили керівників підприємств, структурних підрозділів виконкому міськради, Центру зайнятості, навчальних закладів, бізнесу. Відбувся змістовний та ефективний діалог у ході якого було заслухано інформацію Центру зайнятості про ситуацію на ринку праці та представників підприємств про працевлаштування ветеранів та взаємодію з центром зайнятості.

Лариса Шевченко, директорка криворізької філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості сказала: «Сьогодні дуже актуальним залишається питання повернення ветеранів до зайнятості. І це стосується не тільки працевлаштування, а й започаткування власної справи. У Центрі зайнятості заявлена роботодавцями велика кількість вакансій. Ринок праці нашого міста такий, що є ще вакансії на будь який смак. Це – і робітничі професії, і фахівців-спеціалістів, тобто питання працевлаштування наразі не стоїть. Крім того, якщо у людей відсутня відповідна кваліфікація або досвід роботи, роботодавці працевлаштовують за умови професійного навчання. Центр зайнятості може запропонувати 3 програми щодо профнавчання. 1 – це навчання безробітних, за кошти центру зайнятості, 2 – для працюючих людей, отримати ваучер на навчання та 3 – експериментальний проєкт – навчання у центрах профтехосвіти служби зайнятості ветеранів, яке відбувається безкоштовно. Ветерани дуже зацікавлені в розвитку підприємництва і тут до нагоди стає програма грантів для ветеранів та членів їх родин».

Про можливості отримання освіти ветеранами, умови зарахування на навчання, підвищення кваліфікації чи перекваліфікації, організації курсів для ветеранів та які сьогодні перспективи та можливості освітян доповіли представники місцевих вишів.

Микола Ступнік, ректор КНУ зазначив: «У нинішніх реаліях вищі навчальні заклади працюють в досить жорстких умовах прийому. Але, варто відзначити, що держава цього року в правилах прийому передбачила процедуру реабілітації наших ветеранів, шляхом надання максимально комфортної можливості вступу на навчання. Якщо для пересічних студентів неможливо вчитися два рази за рахунок державного бюджету, то для учасників бойових дій це можливо. Він може отримати за кошти державного бюджету другу освіту або підвищити свій фаховий рівень. Це з одного боку. З іншого, учасники бойових дій мають право вступати на навчання без здачі національного мультипредметного тесту. Вони просто здають вступні фахові іспити і отримують можливість навчатися та отримувати стипендію».

Для організації роботи до переходу ветеранів від служби до цивільного життя у вересні 2023 року у Кривому Розі р створено комунальне некомерційне підприємство «Сервісний офіс «Ветеран». На базі Центру адмінпослуг «Віза» працює офіс «Я-Ветеран» – це платформа, яка працює за принципом «єдиного вікна», що надає 622 послуги, а з моменту створення офісу обслужено більше 16,5 тисяч ветеранів та членів їх родин.

Зараз реалізується проєкт «Нове будівництво модульного центру надання адміністративних послуг».

На базі лікувальних закладів розгорнуто Реабілітаційний центр при 5 міській лікарні та 7 реабілітаційних відділень на 266 ліжок; позачергово і безкоштовно надаються стоматологічні послуги (протезування та лікування) – у комунальному стоматологічному медичному об’єднанні. 7 ДЮСШ надають безкоштовно послуги з оздоровчого плавання. В усіх школах мистецтва забезпечено безкоштовне навчання дітей загиблих військовослужбовців, тих, які пропали безвісти або перебувають у полоні. Минулого року започатковані спортивні ігри «Veterans family games», створено Криворізьку команду «Кривбас. Нескорені».

Кривий Ріг – єдине місто у якому збережений та функціонує комунальний заміський табір і вже другий рік поспіль у ньому відпочивають та набираються діти учасників бойових дій, зокрема, цього літа тут оздоровляться понад 1000 хлопців та дівчат.

Дуже популярним є муніципальний проєкт «Я Ветеран» соціально-відповідального бізнесу, який надає знижки на товари, роботи, послуги від 5 до 45 відсотків. Вже видано 6300 пільгових карток, участь у проєкті беруть 238 суб’єктів господарювання.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору