Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У Кривому Розі за 2,5 роки війни в результаті ракетних та дронових атак ворога було пошкоджено понад 150 будівель закладів освіти

Відновлення ведеться переважно за рахунок міського бюджету, також допомагають міжнародні партнери. Зокрема, вже замінено понад 600 вікон. А у партнерстві з міжнародною організацією «Норвезька рада біженців» замінено 30 вікон у закладах освіти, які зазнали пошкоджень внаслідок ракетних атак.

Кривий Ріг, як і більшість населених пунктів, перебуває від ворожими обстрілами, внаслідок яких, на жаль, гинуть люди, руйнується інфраструктура міста. За період воєнного стану в результаті ракетних атак та дронів пошкоджено понад 150 будівель закладів освіти. З них закладів освіти комунальної форми власності 86 (деякі будівлі постраждали два, три, а то й чотири рази). З них: 27 закладів дошкільної освіти, 43 заклади загальної середньої освіти, 13 закладів позашкільної освіти. За рахунок коштів міського бюджету та допомоги міжнародних партнерів здійснюються ремонтні роботи пошкоджених будівель.

Цього року під час ракетного обстрілу Кривого Рогу 8 січня гімназія №128 зазнала руйнувань: вибито 16 вікон загальною площею 114м2. Голова Ради оборони міста Олександр Вілкул зустрівся з норвезькою організацією у закладі освіти щодо виконання проведених робіт.

«Ворог продовжує цинічно атакувати ракетами і дронами мирні оселі та цивільну інфраструктуру. Після кожного обстрілу на місце негайно виїжджають відповідні служби, а міський штаб оперативно організовує допомогу постраждалим. Забезпечуємо мешканців необхідними будівельними матеріалами та надаємо матеріальну допомогу від міста.

На жаль, зазнають руйнувань освітні заклади і ми активно працюємо над відновленням шкіл і дитячих садків. Наша мета – створити такі умови, які забезпечать комфорт і безпеку для всіх учасників навчального процесу, від учнів до педагогів. Особлива подяка міжнародним партнерам за їх підтримку в цей складний час! Їхня допомога є надзвичайно важливою. Завдяки швидкому реагуванню і професіоналізму наших партнерів ми змогли прискорити процес відновлення і забезпечити необхідну підтримку закладам», – наголосив Олександр Вілкул.

Між департаментом освіти і науки та представництвом «Норвезької ради у справах біженців в Україні» 28 березня 2024 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння.

Тамара Іщенко, освітній координатор Норвезької ради у справах біженців сказала: «Ми дуже активно працюємо у східному регіоні. Ми працюємо з Дніпропетровською, Харківською, Запорізькою областями. У Кривому Розі ми працюємо з трьома школами. Наша мета – підтримка формальної освіти та доступ дітей до очного навчання. Для цього ми допомагаємо школам відновлювати освітній процес. Ми допомагаємо з вікнами, з відновленням укриття, з їх  оснащенням . У Кривому Розі ми працюємо з трьома закладами. У цій школі та у 127-й ми зробили вікна, у 99-й зробили клас для дітей з особливими освітніми потребами. Продовжуємо працювати та допомагати саме тим школам, які постраждали від «прильотів».

У рамках Меморандуму виконані роботи по заміні вікон у 2 закладах освіти: у гімназії №128 – 16 вікон та у ліцеї №127 – 14. Окрім того, гімназія №99 надала проєктну заявку до Представництва та отримала грант для облаштування сенсорної кімнати для дітей з особливими освітніми потребами. На отримані кошти було придбано: набори для проведення корекційно-розвиткових занять, комплект шведських стінок, система на стелю для терапії сенсорної інтеграції, балансувальна текстурована доріжка, спортивний інвентар, дидактичне приладдя, бульбашкова колона тощо.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору