Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні модифікували банкноти номіналом 500 та 1000 гривень: що змінилося

До Дня Незалежності України Нацбанк модифікував банкноти. Це стосується купюр номіналом 500 та 1000 гривень. На них з’явилися патріотичні гасла.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на НБУ, Національний банк України до 33-ї річниці Незалежності України випустив модифіковані банкноти національної валюти, доповнивши їх дизайн гаслом сучасної України: “СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!”.

За словами голови НБУ Андрія Пишного, національна валюта разом з іншими державними символами є атрибутом, який визначає незалежну державу. Гроші – не просто платіжний засіб чи міра вартості. Це символи держави, які кожен із нас щодня тримає в руках. Тож, віддаючи належне незламності нашого народу, на банкноти додали наше гасло “Слава Україні! Героям Слава!”, яке розміщене у правій верхній частині на зворотному боці модифікованих банкнот. Крім того, на лицьовому боці модифікованих банкнот знаходиться підпис Голови Національного банку України Андрія Пишного, на зворотному – рік випуску.

Так змінилися банкноти

Так змінилися банкноти

В обіг їх будуть вводити поступово:

  • з 08 серпня 2024 року – номіналами 500 та 1000 гривень;
  • із 23 серпня 2024 року – номіналом 50 гривень;
  • у наступних роках – номіналами 20, 100 та 200 гривень.

Модифіковані банкноти як законний платіжний засіб перебуватимуть в обігу разом з іншими банкнотами відповідних номіналів попередніх років випуску та обов’язкові до приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України для всіх видів платежів та зарахування на рахунки.

Водночас громадянам не потрібно спеціально обмінювати банкноти старого зразка. Поступово модифіковані банкноти гривні замінюватимуть в обігу банкноти зразків 2014–2019 років, які мають ознаки зношення.

Раніше Інформатор писав про те, які купюри перестануть приймати з 1 жовтня 2023 року. Також повідомлялося про те, щ0 що в Україні може з’явитися е-гривня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору