Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Ю.Вілкул: Посилюємо енергетичну стійкість комунальних закладів. Разом з фахівцями ПРООН та ЕСКО реалізуємо проєкти із впровадження альтернативних джерел енергії

Кривий Ріг впроваджує на комунальних об’єктах сучасні енергетичні проєкти, спрямовані на скорочення споживання паливно-енергетичних ресурсів та зменшення витрат бюджетних коштів на оплату енергоресурсів. Це – комплекс заходів,  що передбачають установку  геотермальних станцій, геліосистем, а також сонячних електростанцій.

В.о. міського голови Юрій Вілкул провів робочу нараду з питання впровадження альтернативних джерел енергії та співпрацю у цьому напрямку з міжнародними партнерами.

На сьогодні реалізовано 5 проєктів з установки сонячних електростанцій. Два з них – на об’єктах соціальної сфери. Це – будинки милосердя. На одній будівлі («Затишок») встановлено електростанцію потужністю 25 кВт, на іншому закладі (Будинок милосердя) – потужність 30 кВт. Сонячні панелі надані місту як технічна допомога  від Німеччини. А самі сонячні електростанції встановлені за механізмом енергосервісу ( ЕСКО).

Юрій Вілкул зазначив: «Ми активно працюємо над тим, щоб посилити енергетичну незалежність наших комунальних закладів. Сонячні електростанції дозволяють значно скоротити витрати на електроенергію та суттєво зменшують негативний вплив на навколишнє середовище. На сьогодні такі електростанції встановлені на п’яти об’єктах і вже більше 300 тисяч гривень за цей місяць зекономлено бюджетних коштів. У більшості із  закладів проєкти реалізовані за напрямком енергосервісні контракти із залученням ЕСКО- інвесторів. Це економічно вигідно для бюджету міста, оскільки не потрібно знаходити додаткові кошти на реалізацію проєкту. Ці витрати на себе бере інвестор. Я також хочу подякувати нашим партнерам з ПРООН, які допомагають нам з консультуванням та підготовкою усіх необхідних паперів. Зараз ми також  розгорнули велику роботу про теплові насоси, які будемо встановлювати на всі комунальні підприємства – тепло-водопостачання, заклади освіти та медицини».

Наразі, сонячні електростанції, встановлені у Будинках милосердя, відпрацювали разом до трьох місяців. З моменту початку роботи сонячних електростанцій було вироблено майже 9 МВт електричної енергії.

Наталія Новосілецька, директор Будинку милосердя «Затишок» сказала: «Наша установа функціонує майже 20 років. Ми здійснюємо послуги стаціонарного догляду для мешканців нашого міста, для  внутрішньо переміщених осіб, які потребують постійного стороннього  догляду. Або ж  це особи з інвалідністю, які не мають близьких родичів. Звичайно, така модернізація –установка  сонячної електростанції, дуже позитивний момент. У квітні  уклали договір  з енергосервісу і було встановлено 112 електричних панелей. Ми вже спожили сонячної енергії більше ніж 4 тис кВт, якщо брати у відсотковому відношенні – це близько 30 % від нашого споживання, яке ми споживаємо в місяць. По-перше, ми економимо електроенергію і, по-друге,  можемо тепер заощаджувати бюджетні кошти».

Завдяки плідній співпраці міста із координаторами ПРООН у перспективі планується забезпечити всі комунальні заклади альтернативними джерелами енергії.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору