Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Руда вода, працюючі фонтани, автомийки і пориви по всьому місту: як у Кривому Розі пояснюють проблеми з водопостачанням

Влітку 2024 року у Кривому Розі як ніколи загостилася проблема з водою. Місцеві мешканці постійно скаржаться на іі відсутність у квартирах та будинках й “річки” на вулицях. До того ж фонтани та автомийки працюють, як і у мирний час.

Як повідомляє Інформатор, ситуацію прокоментували у Раді оборони Кривого Рогу.

Як розповіли там, після підриву росіянами Каховської ГЕС в червні минулого року була реальна загроза того, що 70% Кривого Рогу та Криворізька агломерація, а це – 800 тис. людей взагалі залишились би без води. Перший місяць місто та район протрималися завдяки раніше створеним нами запасам води в Південному та Карачунівському водосховищах. За цей час до кінця минулого літа силами міста та Міськводоканалу реалізували проєкти по перекиданню води з внутрішніх водойм – КРЕСу та Макартів – до Південного водосховища. Було побудовано 3 водогони та насосна станція. Зараз, щоб вода була у Кривому Розі, вона має дійти з Кременчуцького водосховища. Це кілька сотень кілометрів.

Також минулого року було розпочато будівництво державного водогону «Інгулець – водосховище Південне». Зараз він частково працює. Наразі необхідно добудувати цей водогін якомога швидше та ввести в експлуатацію всі 4 нитки.

Ще потрібно терміново побудувати ще 9,7 км водогону для скиду води з балки Свистунова нижче за течією. Інакше, навіть маючи водогін «Інгулець – водосховище Південне», вся система в цілому довго працювати не зможе – після обов’язкового щорічного скидання високомінералізованих шахтних вод її доведеться зупиняти на 2,5 місяці.

У Раді оборони запевнили, що вище за скид будувати неможливо, бо там знаходяться відвали, кар’єри та шламосховища ПівдГЗК та Арселора.

Щодо “річок” на вулицях, то в “Кривасводоканалі” катастрофічно бракує персоналу (350 штатних одиниць) аби ремонтувати водогони. Велика кількість поривів виникла внаслідок гідроударів, пов’язаних з постійними включеннями/відключеннями насосних від електрики (а раніше – за графіком від нестачі води). До того ж труби сильно заіржавіли (найчастіше з цим пов’язаний рудуватий колір води), коли стояли порожніми.

Міські фонтани мають замкнутий цикл, вони практично не беруть воду, а мийки – це менше 1% споживання, якщо їх відключити, то зараз реально нічого не зміниться.

У повідомленні відзначається, що завданням Міськводоканалу є до початку опалювального сезону значно покращити ситуацію та вийти на довоєнний рівень поривів. Задіяні додаткові бригади підрядників, йде набір працівників на водоканал. Міська влада домоглася того, що їм можна гарантувати бронювання.

Раніше Інформатор писав про те, що в Апостолово припинили центральне водопостачання. Також повідомлялося про те, що що у Кривому Розі можливі гідроудари і погіршення якості водопровідної води.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору