Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як уникнути штрафу, якщо вчасно не оновив дані: поради юриста

В Україні до 16 липня всі військовозобов’язані з 18 до 60 років мали оновити свої військово-облікові дані. Для цього працювали ЦНАПи, ТЦК, а також зʼявився додаток «Резерв+», для проведення операції онлайн. Проте не всі встигли це зробити і тепер їм загрожує штраф у розмірі від 17 до 25,5 тисяч гривень.

Щоб уникнути штрафу через те, що не оновили дані внаслідок великих черг у ТЦК, військовозобов’язаний має написати письмову заяву. У цьому документі він пояснить причину, чому не оновив свої військово-облікові дані і він буде враховуватися час подальшого розгляду справи про адміністративне правопорушення, – повідомляє Інформатор із посиланням на Інформатор Україна.

Про це розповів військовий юрист Тарас Боровський. За його словами, після заяви треба додати документальне підтвердження.

Варто зазначити, що штрафи не будуть виписувати автоматично після 16 липня, все це відбувається індивідуально.

Військовий юрист додав, що останніми днями звітування перед ТЦК утворилися значні черги, що ускладнює своєчасне оновлення інформації.

“Я радив людям, які в останні дні не могли, не встигали оновити дані, взяти певний документ, який підтверджує те, що ви звертались таки до ТЦК, наприклад, 10 липня, а вас записали в чергу на 26 липня, і ви вже запізнились”, – каже юрист.

Покроково, що робити військовозобов’язаному, щоб уникнути штрафу

  • Треба написати письмову заяву до ТЦК, де потрібно пояснити причину, чому дані вчасно не оновлені. У заяві треба вказати дату, коли військовозобов’язаний звертався до ТЦК і був записаний в чергу. Також потрібно зазначити, що через велику кількість людей у черзі ви не могли фізично оновити свої дані.
  • До заяви треба додати документальне підтвердження візиту до ТЦК, наприклад, копія запису або інший документ, що свідчить про намагання оновити дані.
  • Якщо військовозобов’язаному загрожує штраф або інша адміністративна відповідальність через не оновлення даних, він зможе користуватися своєю заявою та підтвердженням для надання пояснень під час розгляду справи.

Оновити військово-облікові дані можна і надалі в ТЦК і в застосунку «Резерв+», проте тепер це не звільняє від штрафу, оскільки 60-денний термін для оновлення військово-облікових даних закінчився.

Ті, кому виписали штраф мають лише 15 днів на добровільну сплату адміністративного порушення. Якщо цей термін не виконано, справа переходить до виконавчої служби, де сума штрафу автоматично подвоюється з 17 500 гривень до 35 000 гривень.

Раніше Інформатор повідомляв, що очільник районного ТЦК у Кривому Розі допомагав ухилянтам уникнути мобілізації. Також ми писали, що під час ВЛК помер захисник з Дніпропетровської області і батько двох синів.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

 

Нагору