Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Особливості зберігання хліба, фруктів, овочів та продуктів, що швидко псуються: поради від VARUS

Для зберігання багатьох овочів та фруктів навіть не потрібен холодильник. Фрукти достатньо розфасувати по мішечках і поставити в прохолодне місце.

Наприклад, помідори та огірки краще взагалі не класти в холодильник, оскільки вони містять в собі багато вологи, і тим самим ваші продукти псуватимуться швидше.  Прохолодного місця буде достатньо, аби їжа залишалася свіжою протягом тривалого часу. Це саме правило стосується і картоплі, моркви та буряку.

Оптимальні умови зберігання молока, сиру, йогуртів. Як уникнути швидкого псування.

Молочні продукти одними із перших починають псуватися при кімнатній температурі. Тому їх потрібно обов’язково зберігати в холодильнику. В середньому температура в середині холодильника становить 4 градуси тепла.

Для зберігання молочних продуктів краще обирати найхолодніші зони в холодильнику. Як варіант, молоко, вершки можна встановити на нижній полиці. Зона дверях для молочних продуктів — табу, оскільки через потрапляння тепла молочка швидше псуватиметься.

Вершкове масло краще зберігати в накритому посуді. Таким чином триматиметься не лише смак, а й свіжість протягом декількох тижнів. Якщо нагальної потреби в маслі немає, його можна просто заморозити в оригінальній упаковці на рік чи довше. Перед використанням розморозьте його в холодильнику.

Молочні продукти

Йогурт, сир, сметану, як і всі молочні продукти, теж необхідно зберігати в холодильнику. Відкриті йогурти та сир краще спожити протягом декількох днів. Якщо на йогурті з’явилася цвіль, рожеві смуги або будь-які інші фактори, які викликають у вас сумніви щодо свіжості продукту. У такому випадку його краще викинути і не наражати себе на небезпеку.

На відміну від йогурту, відкриту сметану можна з’їсти протягом двох тижнів при правильному її зберіганні. На крайній випадок, йогурт, сметану та сир можна заморозити, і використовувати потім для приготування випічки.

Як зберегти свіжими м’які та тверді сири

Тверді та м’які сири теж потребують зберіганню в холодильнику. М’які сорти, до яких відноситься брі, козячий сир, моцарела, фета, сулугуні, філадельфія, дуже швидко псуються під впливом температур. При будь-яких сумнівах або ознаках, щодо свіжості продукту, його краще не вживати.

На відміну від м’яких сирів у твердих сортах сиру менше вологи, тому вони зберігаються довше. Класичні тверді сири:

  • чедер;
  • пармезан;
  • гауда.

Якщо сир вживається швидко, то його допустимо зберігати в оригінальній упаковці. Для більш тривалого зберігання сир краще загорнути в папір і обгорнути шаром плівки, чи фольги. Також сир можна натерти та покласти в спеціальний пакет із застібкою, або просто перекласти в морозилку.

Як зберігати сире м’ясо та рибу. Рекомендації від VARUS щодо швидкого охолодження після покупки.

Якщо ви придбали м’ясо вже в спеціальній упаковці в мережі VARUS, то його краще зберігати в запакованому вигляді у холодній зоні холодильника. І приготувати протягом зазначеного терміну. В іншому випадку — загорнути у фольгу та заморозити. Копчене м’ясо або шинку теж краще загорнути у спеціальній вощений папір для продуктів і покласти в холодильник. Бекон можна заморожувати лише на один місяць.

Риба та морепродукти обов’язково зберігаються в холоді. Щоб швидко охолодити м’ясо чи рибу підійде, наприклад, чаша з льодом. Якщо риба не в упаковці, то її можна обробити, почистити від луски, видалити жабри та нутрощі. Далі — промити і висушити паперовим рушником. Рибу слід засолити та покласти в залізну тару, і поставити в холодне місце. Таким чином вона зберігатиметься довше. Під час приготування рибу замочують у воді і жарять/тушать.

Хліб та випічка. Як уникнути висихання та запліснявіння. Зберігання у хлібницях та холодильнику

Практично будь-яка випічка добре переносить теплу погоду. Однак і тут є варіанти, як зберегти хліб довше. Якщо це свіжовипечений хліб, то його заборонено пакувати. Треба почекати поки він охолоне, оскільки в іншому випадку він наповниться вологою і на ньому з’явиться цвіль. Ще можна розрізати хліб навпіл, аби він довше був свіжим.

Хлібобулочні вироби у VARUS

Тримати випічку в холодильнику категорично заборонено, оскільки хліб швидко черствішає, втрачає смак і аромат. Засохлий хліб можна реанімувати в мікрохвильовці. Загорніть випічку в папір і поставити на нагрів. Протягом декількох секунд хліб знову стане м’яким.

Щоб хліб зберігав свіжість і не черствів VARUS радить:

  • загорнути хліб в тканину, папір, або тримати в спеціальному багатошаровому мішечку;
  • тримати в поліетилені, якщо хліб зберігатиметься не більше 4-5 днів. В пакеті можна зробити декілька отворів, аби випічка “дихала”;
  • покласти в морозилку. Так, в холодильник класти хліб заборонено, а в морозилці виріб збереже всі свої корисні властивості до пів року. Розморожується хліб при кімнатній температурі протягом кількох годин, або можна скористатися мікрохвильовкою, щоб прискорити процес;
  • приготувати з хліба сухарі, за необхідністю їх можна розпарити на водяній бані.

Однак навіть ці методи не гарантують стовідсоткового результату. За будь-яких підозр щодо свіжості їжі, її вживати заборонено. Інакше можна отримати харчове отруєння.

Альтернативні методи зберігання продуктів при відключеннях світла

З настанням спеки та тривалих відключень світла зберегти свіжими продукти стало справжньою проблемою. Холодильник не працює і що в такому випадку робити?

Під час відключень світла підтримувати температуру в холодильнику можна за допомогою попередньо заморожених пляшок з водою або акумуляторів холоду, які можна замовити онлайн на сайті VARUS.UA або купити в магазині.

Після того, як електрику подадуть до осель, холодні пляшки можна перекласти назад до морозилки. Якщо пляшки з водою теплі, то краще їх заморожувати по одній, аби не вийшов з ладу компресор холодильника.

Що робити, якщо холодильника взагалі немає

Гідною альтернативою холодильникам є термосумки. Якщо дуже просто — це контейнер з холодильними елементами. Все це можна замовити на сайті або купити в будь-якому магазині VARUS. Термосумку зручно брати з собою на природу.

Сумка ізотермічна для зберігання продуктів

Якщо в будинку є погріб, підвал, то продукти можна зберігати там. Однак у великих містах не у всіх є погріб або гараж з ямою. Якщо ви живете в приватному секторі, то у дворі можна викопати яму, і зробити імпровізований холодильник.

Ще одним зі способів збереження продуктів без холодильника є термічна обробка. Їжу консервують, м’ясо можна відварити в киплячій воді, посмажити. Овочі, наприклад, можна бланшувати. Часто овочі так обробляють перед консервацією, зберігаючи смак та вітаміни.

Консерви у VARUS

Ще одним з варіантів можна просто придбати готову консервовану їжу, яка зберігає всі корисні властивості протягом декількох років. І найголовніше – таку їжу можна зберігати без холодильника. У магазині VARUS на вибір доступні паштети, консервовані каші з м’ясом.

Партнерський матеріал

Нагору