Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Україна повернула 95 військових з російського полону

17 липня відбувся черговий обмін військовополоненими. Додому повернулися повернулися 95 українців. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, прикордонники.

Повідомляє Інформатор із посиланням на омбудсмана Дмитра Лубінця та Координаційний штаб з питань поводження зі військовополоненими.

Додому повернулися 49 воїнів ЗСУ (в тому числі учасник «повітряного мосту», який добровільно зголосився на гвинтокрилі летіти на «Азовсталь», щоби допомогти заблокованим там підрозділам, та двоє з Повітряних сил), 21 нацгвардієць, 10 військових моряків, семеро з Сил територіальної оборони, п’ятеро прикордонників, двоє з Державної спеціальної служби транспорту і один оборонець із добровольчого формування територіальної громади.

Усі звільнені цього разу – чоловіки: 88 рядових та сержантів, семеро офіцерів.
Серед наших хлопців, які отримали нарешті свободу, 23 людини боронили Маріуполь (з них тринадцятеро – оборонці «Азовсталі»), 41 воював на донецькому напрямку, по дев’ятеро – на луганському та запорізькому, по троє – на херсонському та харківському.

Один зі звільнених моряків на момент початку вторгнення перебував у Київській області та одразу приєднався до оборони свого селища від окупантів у складі Макарівської ТрО. Під час надання гуманітарної допомоги мешканцям місцевої громади потрапив у полон до російських військовослужбовців-бурятів.

Чимало українських бійців, які повертаються, потерпають від наслідків поранень та мають хронічні захворювання, які потребують тривалого лікування. Більшість з них знаходилася в полоні країни-агресорки з 2022 року. Також серед звільнених є оборонець, який вважався зниклим безвісти.

«Працівники нашого Офісу перебувають на місці здійснення обміну для того, аби проконтролювати дотримання прав людини, відповідно до міжнародного гуманітарного права, та Женевських конвенцій. Повернуті воїни поїдять, отримають чистий одяг, їх оглянуть лікарі, призначать необхідне лікування та реабілітацію», – написав Лубінець.

В обміні Україні допомагали партнери з Оʼбєднаних Арабських Емірат.

Загалом, з російського полону вдалося повернути 3405 осіб.

Раніше Інформатор повідомляв, що в ДТП помер захисник, який 31 січня повернувся з російського полону. Також ми писали, що 17 воїнів-криворіжців повернулися з російського полону.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

 

Олена Шевченко

 

Нагору