Кривий Ріг До сайту

Хмара диму і забруднене повітря: що відомо про масштабну аварію на “АрселорМіттал Кривий Ріг”

Вранці 23 червня криворіжців наполохала величезна хмара диму, яка розповсюджувалася з коксохімічного виробництва. Мешканці відчули сморід. Виявилося, що аварійна ситуація виникла через знеструмлення. 

Реклама

Подробиці наслідків аварії розповіла еколог і народна депутатка Олена Криворучкина, – передає Інформатор.

Внаслідок відключення світла та високих температур розпеченого коксу і коксового газу відбулося займання обладнання в цеху №1. Працівники коксохіму вимушені були вдатися до ряду кризових технологічних дій, що і призвело до раптового викиду до атмосферного повітря коксового газу та його небезпечних сполук.

Реклама

На обладнанні НЕК «Укренерго» спрацювала протиаварійна автоматика. Відключення тривало з 5:50 до 6:11 ранку. У зв’язку з цим в день аварії, 23 червня, зафіксовано значне перевищення у повітрі концентрації шкідливих речовин. О 7:40 концентрація забруднюючих речовин повернулася до нормативних значень, а о 8:00 займання було ліквідоване.

Для уточнення екологічних наслідків аварії екологічна інспекція спрямувала лист з вимогою проведення позапланової перевірки.

Позапланова перевірка можлива виключно за погодженням Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та особисто пана Міністра Руслан Стрілець. Відповідно забезпечення оперативності та обʼєктивності такої перевірки (в аспекті кількості викинутого коксового газу та кількості небезпечних речовин, які потрапили до легенів криворіжців) знаходиться в зоні відповідальності пана Міністра”, – пише Олена Криворучкина.

Реклама

Нагадаємо, що дозвіл на викиди забруднюючих речовин коксохімічному виробництву надавало саме Міністерство довкілля.

“Важливо об’єктивно з’ясувати чи такий шалений викид зумовлений виключно знеструмленням виробництва та позаштатною ситуацією, чи були інші причини, на які Міндовкілля закрило очі, видаючи ліцензію? Наразі відсутня будь-яка загроза життю та здоров’ю місцевих мешканців, пов’язана з недільною аварією на підприємстві”, – йдеться у повідомленні.

Раніше Інформатор повідомляв, що в управлінні екології порадили що робити при перевищенні шкідливих викидів в атмосферу. Також ми писали, чи погіршився стан повітря у Кривому Розі після ракетних обстрілів.

Реклама

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко
Реклама